quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 25. kedd
  -  Géza
Vásárhely24.com archívum

Vásárhelyen hogyan készítik az elfeledett vízönkőttet?

2017. január 27.

Az idősebb korosztályból alig lehet olyan, aki nem evett régen a vízenkullogó, vagy vízenkőtt (Vásárhelyen vízönkőtt) néven ismert, nagymamáink által gyakran készített süteményből. A nem egyszerűen elkészíthető, ám nagyon finom étel mára már csaknem teljesen eltűnt. Vásárhely környékén is sokan készítették ám nem ezen a vidéken “találták ki”.

Akinek van kedve, készítse el. (utána szóljon hogy mi is menjünk megkóstólni)

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

10 dkg zsír

2 db tojássárgája

1 dl tejföl

2 dl tej

2 dkg élesztő

0.5 teáskanál cukor

1 kávéskanál só

4 l víz

15 dkg cukor (kristály, a szóráshoz)

Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót. Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk. Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a  hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül. 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül. Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük. Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben). A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit) és meghempergetjük a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk. Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul. Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.

Ez a verzió a nosalty oldalán olvasható, de többen másképpen készítik. Régen, példának okáért a kútba engedték le kelni a tésztát.

És Ön hogyan készíti?

fotó:zoltanchef.hu