Vásárhelyen hogyan készítik az elfeledett vízönkőttet?

Az idősebb korosztályból alig lehet olyan, aki nem evett régen a vízenkullogó, vagy vízenkőtt (Vásárhelyen vízönkőtt) néven ismert, nagymamáink által gyakran készített süteményből. A nem egyszerűen elkészíthető, ám nagyon finom étel mára már csaknem teljesen eltűnt. Vásárhely környékén is sokan készítették ám nem ezen a vidéken “találták ki”.
Akinek van kedve, készítse el. (utána szóljon hogy mi is menjünk megkóstólni)
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg zsír
2 db tojássárgája
1 dl tejföl
2 dl tej
2 dkg élesztő
0.5 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
4 l víz
15 dkg cukor (kristály, a szóráshoz)
Elkészítés: Az élesztőt a langyos tejben a cukorral megfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és mellékanalazzuk a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat és a sót. Jól összedolgozzuk, addig dolgozunk rajta, amíg puha tésztát nem kapunk. Egy nagy fazékba engedünk legalább 4 liter hideg vizet. A tésztát tiszta konyharuhába kötjük, lazán, hogy legyen helye nőni, és belehelyezzük a hideg vízbe úgy, hogy a csomó legyen felül. 1-2 órán át pihentetjük, amíg a tészta meg nem fordul, vagyis a csomó alulra nem kerül. Vastagon lisztezzük a munkafelületünket, kikészítünk egy tálcán kristálycukrot, és a tésztát kivesszük a vízből, tésztaszűrőn lecsöpögtetjük. Ökölnyi darabokat tépünk belőle, és azokból kb 2 cm átmérőjű rudakat sodrunk, és egyenlő részekre vágjuk őket (ne spóroljunk a liszttel, a tészta pontosan úgy nyúlik és cuppog, mint ami 2 órát állt vízben). A kis rudakat a két végéről megcsavarjuk (mint a sajtos masnit) és meghempergetjük a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, és 180 fokra előmelegített sütőbe dugjuk. Félidőben (kb 15-20 perc) megfordítjuk, mert az alsó része a cukor miatt hamar megpirul. Akkor készült el, ha szép aranybarnára sült minden oldalról.
Ez a verzió a nosalty oldalán olvasható, de többen másképpen készítik. Régen, példának okáért a kútba engedték le kelni a tésztát.
És Ön hogyan készíti?
fotó:zoltanchef.hu