Kést ragadtak a makói gazdák

Vidám hangulat, valamint kellemes illatok és természetesen jóféle itókák fogadták szombaton azt, aki belépett a Csanád és Térsége Gazdakör makói székházának az udvarára, Ugyanis a szokásoknak megfelelően disznóvágást rendeztek a tagok. – Ötödik esztendeje szervezzük meg ezt az eseményt, vagyis felelevenítjük a régi hagyományos vágásokat és húsfeldolgozásokat – nyilatkozta Kádár József, a kör elnöke. Az egyik tag, Duhaj Kiss Ferenc biztosította az áldozatot, vagyis a közel 230 kiló disznót.
– Kora reggel elmentünk Ferihez a jószágért, hogy be merjünk lépni az ólba egy ekkora állatért, előtte egy kis védőitalt, jobban mondva bátorítót ittunk, aztán – szigorúan betartva az uniós előírásokat – megszúrtuk, kivéreztettük, majd futóra rakva elhoztuk a székházba a disznót – sorolta Kádár József. A hús nagy részéből hurkát, kolbászt készítettek, de igen sokat meghagytak, hogy a fagyasztóba téve a különféle gazdaköri rendezvényeken elő lehessen venni, hogy finomabbnál finomabb étkek legyenek belőlük.
Kovács Sándor is kivette a részét a munkából. – Ott segítettem a gazdáknak, ahol csak tudtam, ha kellett fokhagymát vágtam, ha kellett húst aprítottam, de a töltésnél is aktívan jelen voltam – árulta el a települési képviselő. Bonyolult feladattal nem találkozott, hiszen hentesfamíliában nőtt fel, s már apró gyermekként részese volt a disznóváságoknak.
Batik Vilmos az alapítás óta tagja a körnek. – Nagyon jól érzem magam, hiszen olyanokkal vagyok körülvéve, akiknek hasonló a gondolkodása, a problémája, de az öröme is, mint nekem – tudtuk meg tőle. Most először vett részt gazdakörös disznóvágáson, elmondása szerint eddig ezt azért nem tudta megtenni, mert a szarvasmarha állományával való foglalkozás minden idejét lekötötte. Ő egy kicsit másképp dolgozza fel a sertést, mint ahogy szombaton látta. Hogy pontosan miként is, azt Batik Vilmostól itt hallja:
##audio:3526##
Munkatársunktól. K.