Aki, ha kell jeget is hegeszt

Ma délelőtt pont a Szent István Általános Iskola alsósai rótták rendületlenül a köröket a vásárhelyi jégpályán 11 óra előtt. A jó kedv és kacagás mellé néhány esés is hozzátartozott, de ez nem vette senkinek a kedvét a csúszkálástól. A lányok összekapaszkodva próbáltak, amolyan kiskígyót formálva előre haladni. A fiúk pedig olykor egymás lebirkózásával voltak elfoglalva – tény, hogy ez a jégen talán még könnyebb, mint bárhol máshol.
11 órakor azonban megszólalt a duda, véget ért a tesi óra és kezdődhetett a karbantartás. A kistraktor előjött rejtekéből, a nyergében pedig ott ült Márton Albert, aki a mindennapos csúszkálás hibátlan biztosítója.
Tett néhány kört járművével, hogy a felesleges, felvert jeget és havat lehúzza a pályáról, hogy aztán déltől folytatódhasson a móka a jégen.
Márton úr munkája azonban, mint kiderült, már reggel 6-kor megkezdődik. Nyolcra ugyanis csip-csup kell, hogy legyen minden. A korán reggel is traktorázással indul, a pályát a ráfagyott dértől kell előbb megszabadítani – más különben kásás lenne a felület, ami nem túl ideális – majd jöhet a vízadag, ami aztán a tükörsima felületet biztosítja. Reggelente olyan 400 liter víz megy a pályára, aminek fagyasztásában a galéria felőli oldalon látható hűtő gondoskodik. A jeges felület alatt ugyanis egy csőkígyó bújik meg, a benne keringetett fagyálló folyadék hűti le a felszínt, hogy minden adott legyen a remek téli élményhez.
Ott jártunkkor a felület igazán sima volt, ám előfordulhat, hogy repedések keletkeznek rajta – nem is csoda, hiszen akadhat olyan időszak is, amikor egyszerre ötvenen vannak fent a jégen – ekkor kezdődhet a víz „hegesztése”! Létező fogalom ez kérem, egy locsoló segítségével lehet kivitelezni, tudtuk meg Márton úrtól.
„A mostani időjárás a legmegfelelőbb. A -5°C és 5°C közti hőmérséklet a legideálisabb, a fölött inkább kacsaúsztatót lehet csinálni, nem jeget. Ha viszont túl hideg van az akár meg is repesztheti a jeget.” – árulta el a jégmester, aki 12 éve gondoskodik arról, hogy a vásárhelyi jég igazán tökéletes legyen.
szcs