Mit esznek a vásárhelyi hajléktalanok az ünnepek alatt?

Talán kevesen tudják, a vásárhelyi hajléktalanszálló lakói évközben, hétköznapokon a Hód-Menza konyháján naponta megmaradt ételt kapják meg, így olyankor többnyire van mit enniük. A nehézséget a hétvégék, és főként az ünnepek időszaka jelenti, amikor a közétkeztető cég is szabadságra megy. Szerencsére pályázatokból, de leginkább nagylelkű adakozóknak köszönhetően ilyenkor is kerül étel a szálló lakóinak asztalára, mesélte Korsós Sándor intézményvezető.
Szerdán a már több éve hagyományosan disznótorost adományozó Maczelka Tibor vállalkozó vendégelte meg a hajléktalanokat. A disznó húsalkatrészeihez saját erőből vettek fűszereket és zöldséget, így hatalmas adag orjaleves és még több disznópaprikás kerülhet ma az asztalra. A szálló lakói között többen is vannak, akik szívesen és jól főznek nagy tételben is, így ezt is meg tudják oldani. Érdekes, hogy a férfiak mozognak itt szívesebben a konyhában.
Hasonlóan már sok éves hagyomány Hack Zoltán és barátainak két ünnep közötti jótékonysági főzése, mely során tartalmas bográcsos marhagulyást visznek a hajléktalanoknak az egyik este. Mellettük idén (is) például Kenéz Heka Etelka, a Szénási és a Gázsit család, Kovács Ildikó, valamint maga az intézményvezető Korsó Sándor is szépen hozzájárul ahhoz, hogy ilyenkor is legyen étel a szálló lakóinak asztalán.
A szállón 70 ember lakik és étkezik, jelenleg utcán telelő emberről nem tudnak, még az utcáról közismert pár is beköltözött a Csomorkányi úti épületbe. Mindössze egy nő maradt kint a városban, ő egy elhagyatott házba fészkelte be magát, de vele a kapcsolatot sem nagyon tudják felvenni.