quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Vásárhely24.com archívum

Erdélyi lekvár és olasz szarvasgombapép: megnéztük Vásárhely első gasztroüzletét

2016. december 19.

Erdélyi feketeáfonya-szörp, gyergyói gyógyteakeverék, olasz szarvasgombás articsókakrém és citromfűvel ízesített fehércsokoládé – izgalmas ízekkel teli palackok, üvegek és tasakok sorakoznak a hódmezővásárhelyi Zrínyi utca egyik újonnan nyílt üzletében.

A Borsika Udvart elsőre nem könnyű megtalálni, mindazonáltal érdemes felkeresnie a nagyáruházak tömegtermékeitől megcsömörlött gasztrokalandoroknak.

Hagyományos és formabontó kézművesremekeket, egyúttal megragadó családtörténeteket találni itt a régi stelázsikon.

Gellény Kriszta, az üzlet tulajdonosa kísért körbe köztük.

Gellény Kriszta, a Borsika Udvar megálmodója.

Székelyföldi kalandozások

Kriszta a kászoni havasok juhos esztenáján tanulja, hogyan készül a juhsajt.

Mindenekelőtt adja magát a kérdés: miért nyit valaki gasztroboltot Hódmezővásárhelyen? Az ötlet Kriszta székelyföldi kutatómunkája során született meg.

Doktorandusz hallgatóként lehetősége nyílt megismerni Székelyföld hagyományos ízeit, tradicionális technikáit és receptjeit, a régió házi manufaktúráinak minden tekintetben kifogástalan, prémium minőségű termékeit. A kutató munkáról rendre haza is hozott ezt-azt – egy üveg lekvárt, mézet a családtagoknak, barátoknak – melyek egytől-egyig jó étvággyal fogytak.

Később már komplett rendelésekkel tért vissza a határon túlra: ekkor jött a felismerés, a Magyarországon élő emberek körében is van piaca a székely famíliák portékáinak.

Az egyik székely asszony a vörösáfonyát a gyergyói havasokban gyűjti, majd a falu mellett, saját kézműves műhelyében főzi.

Beszélgetésünk során kiderül, hogy Kriszta gyakran találkozik olyan véleménnyel, mely szerint előbb-utóbb, kénytelen lesz lefaragni a minőségből, olcsóbb, kevésbé jó termékekkel felhígítani az árukészletét.

Szarvasgombás pép egy olasz szarvasgombász által alapított családi manufaktúrából.

Szavai szerint mindezt másként látja: tudja, reméli (és ezt bizonyítani is akarja), hogy igenis van igény – még a kisebb pénztárcájú emberek körében is – a nívóra, a minden mással összehasonlíthatatlan minőségi, természetes ízekre és egészséges ételekre. Elmondta azt is, a színvonalból sem tervez leadni, ezzel ugyanis az alapgondolat lenne semmisé, az egész üzlet léte válna értelmetlenné.

Történetek a címkék mögött

Zamatos áfonya és málna lekvár egyenesen a gyergyói hegyekből. A málnalekvár az idei Kárpátaljai lekvárfőző fesztiválon kategóriájában több mint 400 lekvár közül ezüstérmes lett.

Megvizsgálva a Borsika Udvar polcain sorakozó dobozok és üvegcsék címkéit körülbelül féltucat névvel, márkával találkozhatunk. Családnevekkel, melyek mögött izgalmas családi történetek rejtőznek.

A teacsomagok közt sétálva például megtudtuk, azok egy szentábrahámi családi vállalkozást dicsérnek. Egy, a nagyvárosból vidékre költözött asszony alapította a családi vállalkozást az egykori malom és kúria 1 hektáros kertjében. Emese két nagykorú fiával vegyszerek nélkül dolgozik: magot vetnek, gyomot ritkítanak, a gyógynövényeket vágják, szedik, szárítják, tisztítják és csomagolják. Kis vállalkozásukból lassan ugyan, de azért apránként sikerül felújítani és karban tartani egy 300 éves nemesi kúriát. Nincsenek vegyszerek és gépek – ettől igazán egyedi és különleges minden, ami kikerül innen.

Kriszta a szentábrahámi egykori nemesi kúria gyógynövényes kertjében ismerkedik a család termékeivel.

A “SzentÁbrahámi” gyógynövényes termékek a Kárpát-medence legmagasabb minőségű luxus-kivitelezésű  kézműves teái és fűszerei. Az életerőt és egészséget árasztó portékák Székelyföldről, egy igazi székely család munkájából, az élet és a természet iránt érzett tiszteletéből és hálájából erednek.

A kézműves csokoládék története is egy ízig-vérig erdélyi tanmese: egy fiatal fiú – szülei jóindulatú ellenzése ellenére – kiutazott néhány évre Angliába, hogy ott pénzt keressen, egyúttal eltanulja a csokoládékészítéshez szükséges ismereteket.

Kézműves csokoládé Gyergyócsomafalváról.

Az Egyesült Királyság műhelyei mellett idővel Franciaország néhány mesterét is felkereste, majd Budapesten, a szakma talán legnevesebb mesterétől, Haraszti Andortól tanult. Mindezek után visszatért szülőföldjére, hogy ott kamatoztassa a megszerzett szakértelmet.

A külföldön látott recepteket átdolgozta helyi adottságai és lehetőségei szerint, így született meg például – a fent is említett – citromfüves fehércsokoládé gondolata.

Gyógynövényes és gyümölcsös kézműves csokoládék a Borsika Udvarban.

Bolti útikalauzunktól mindezeken felül az ételkülönlegességek fogyasztásáról is megtudtunk egy-két dolgot; hogy mást ne mondjunk édességeiket például egy jó szivarhoz és borhoz ajánlják az avatott gourmet-k.

Mint mondta, maga is kipróbálta és használja szinte minden terméküket. A közösségi oldalán rendszeresen oszt meg felhasználásukra vonatkozó ötleteket, konyhatrükköket.

Szarvasgombás rigatoni tészta a tulajdonos konyhájából.

Asztalos munkák

Felújított antik és paraszt bútorok, egyedi lakberendezési tárgyak is várják a vásárlókat.

Végezetül, fontos megemlítenünk, a Borsika Udvar nem csak gasztrobolt, de egyben lakberendezési üzlet is.

Az itt látható gyönyörű, múlt század eleji hattyúlábas fotelek, antik tükrök és ülőgarnitúrák, a régi paraszti házakat idéző asztalok, szekrények és hokedlik egytől-egyig eladók.

Régi karospad felújítása

Külön érdekesség, hogy a bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat Kriszta és vőlegénye, Gábor újítja fel. Régóta közös szenvedélyük és hobbijuk a dekoratív, egyedi tárgyak, régiségek gyűjtése, valamint a bútorok felújítása. Főleg maguk kísérleteztek, később egy asztalosmester mellett sajátították el a szakma fortélyait, így a kárpitozáson kívül minden felújítást maguk végeznek.

(Ha személyesen is megnézné a Borsika Udvart, a városi mentőállomástól két kőhajításnyira futó kis zsákutca végén keresse. Az üzlet internetes oldalát ITT találja)