quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Ládaszám készült az adventi lángos

2016. december 16.


Hatalmas tálcákon sorakoztak a sima, fokhagymás, sajtos és tejfölös lángosok péntek este a maroslelei könyvtár előtti kis téren. Ugyanis a község adventi záróprogramján a Mozgáskorlátozottak Egyesületének helyi csoportja készült ezzel a finomsággal. A településen már régi szokás, hogy minden eseménynek más és más a házigazdája, s a mostanin ezt a szerepet az egyesület tagjai vállalták magukra.

– Tizenketten fogtunk hozzá már péntek délelőtt tizenegy órakor, hogy kezdésre készen legyünk a lángosokkal – tudtuk meg Megyeri Jánosné csoportvezetőtől. Margit néni elárulta: négy asszony sütötte, kettő dagasztotta, kettő szaggatta, a többiekben pedig kenték a lángosokat. A nyolc hatalmas láda lett tele ezzel a finomsággal. Megérte a rengeteg munkát, hiszen villámgyorsan el is fogyott az egész, s mindenki csak dicsérni tudta a szorgos kezű asszonyokat.

A község adventi koszorúján az utolsó gyertyát Martonosi György gyújtotta meg. A polgármester elmondta: az egész család a szentestét már hagyományosan náluk tölti, az udvaron lévő kemencében pedig ő süti meg a vacsorát. – Négy tepsi fér el benne egyszerre, az egyikbe hurka-kolbász, a másikba kacsa, a harmadik vadnyúl, a negyedikbe pedig sertéshús kerül – avatott be a részletekbe a községvezető szakács.

A nagy hidegre való tekintettel, illetve a finom lángos leöblítésére itókákkal is készültek a lelei asszonyok. A kicsiknek, illetve a sofőröknek forró teát, másoknak pedig fehér és vörös forralt bort kínálgattak. Az édesség sem hiányzott, ugyanis két szakajtónyi szaloncukr is előkerült a rendezvényen.

Munkatársunktól. K.