„Édesen” készülnek a karácsonyra

A Környezeti Információs Központban a karácsony közeledtével is ugyanúgy őrködnek a környezetvédelem ügyéért, mint évközben, így a szaloncukor elkészítéséhez igyekeztek olyan ötleteket adni, hogy az minél finomabb, jobb legyen, és a csomagolása se szennyezze a környezetet.
Egy rövid tájékoztatót követően kezdetét vette az alkotás. Először megolvasztották a csokoládét, miközben az aszalt gyümölcsökből álló masszát, vagy éppen a marcipánt formálták szaloncukor alakúra az érdeklődők. A felmelegített étcsokit temperálták – lehűtötték – majd mindenki belemártogathatta előzetesen megformált töltelékét.
Öko csomagolás kapcsán is kaphattak ötleteket a rendezvényen résztvevők: „a készülődést a gyűjtögetés előzi meg minden alkalommal, az oktatási intézményekben a gyerekek már tisztában vannak azzal, hogy mennyi olyan anyagot lehet félretenni, amiket újra lehet hasznosítani. Ilyen például a tavalyról kimaradt csomagolópapír, ami most apró darabokra vágva, alufóliával párosítva, a régi idők és nagyszüleink szaloncukorját idézi” – mondta el Walterné Böngyik Terézia, a Környezeti Információs Központ szakmai vezetője.
Az elkészült finomságokat, amik csomagolással együtt már egy kész műnek számítanak, akár ajándékozás céljából is fel lehet használni, vagy a karácsonyfára fel lehet tenni, vagy éppen a díszítés közben elfogyasztani.
RV