Igyunk! De mit?

A folyadékfogyasztás jelentőségéről Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit egészségtan tanárral és Diós Zsolttal, az Alföldvíz Zrt. PR irodavezetőjével beszélgettünk a Rádió 7 műsorában. A szomjúságérzet már egy enyhe fokú, 1-2%-os folyadékhiány jele. Azonban már egy ilyen kismértékű veszteség is okozhat például fejfájást, fáradtságérzete és dekoncentrációt.
Különösen oda kell figyelni a folyadékpótlásra, ha a szabadban tartózkodunk: hidegben a verejtékezés jelei kevésbé láthatóak, de azért szervezetünk ilyenkor is dolgozik, ez pedig folyadékveszteséggel jár. Ugyanekkora figyelmet kell fordítani az ivásra egy jól fűtött meleg szobában is, mert a száraz levegő miatt testünk gyorsabban megszomjazik. A dehidratáltság elkerülésében segít, ha figyeljük, mennyi folyadékot fogyasztunk. Figyelmeztetni is tudjuk magunkat, hiszen mobil applikációk is vannak, melyek időnként figyelmeztetnek a vízivásra.
Na de mit igyunk? A sejteknek nem cukros üdítőre vagy sós levesekre van szüksége, éppen ezért a napi folyadékpótlásra a legjobb a víz. A megfelelő mennyiség bevitelén felül természetesen fogyaszthatunk még egyéb folyadékot vagy magas víztartalmú ételeket, mint tea, alacsony cukortartalmú ital, leves vagy gyümölcs. Ami miatt fontos a víz, az az, hogy testtömegünk 65 százalékát teszi ki és feladata is van, szervezetünk működésének szempontjából. Szállítja a táp- és salakanyagokat, segít a testhőmérséklet szabályozásában. Megtalálható az agyban, a szívben, az izmokban, a vesékben, a májban, a bőrben, még a csontokban is. Tehát ha valaki kiszárad, akkor a teste lassan működésképtelenné válik. Nehéz meghatározni, hogy kinek mennyi vizet is kell fogyasztania, de átlagosan felnőtt nő számára két liter, férfiaké két és fél liter – de ez az egyén aktivitása és környezete függvényében változhat.
RV