quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 03. kedd
  -  Klotild, Cecília
Promenad.hu archívum

A köllmég ízű kertbarátos pálinka

2016. december 06.


A makói Bruder János Kertbarát Kör tagjai szinte mindennel foglalkoznak, amit egy kertben csinálni lehet. Ez alól a jóféle pálinka készítése sem kivétel. Már hagyománynak számít náluk, hogy egymással is megismertetik, mit is sikerült főzniük a különféle gyümölcsökből. A poharazgatás mellett természetesen meg is beszélik, milyen fortélyokat is használnak. Egy idővel a poén is előkerül, ahogy fogynak az üvegekből a nedűk, azokkal egyenes arányban nő a jókedv is.

– Az igazán finom pálinka csak tiszta gyümölcsből van, emellett 48 fokosnak kell lennie, mert ha ennél magasabb, akkor már nem jönnek ki belőle az igazi zamatok – avatott be a részletekbe Tóth Ferenc, aki 42 esztendőn át dolgozott gyógypedagógusként Makón. A most 76 éves Feri bácsi tréfásan még hozzátette: a harmadik dolog, amiről meg lehet ismerni a jó pálinkát az az, hogy köllmég ízű, vagyis egy pohárkával nem elég belőle. A bácsi az idén kétféle pálinkát készített, egyet tisztán csak szőlőből, a másik pedig vegyes, mert a szőlőn kívül kajszi- és őszi barackot, illetve egyéb gyümölcsöket is tett bele.

Baranyi Antal a birspálinkáját nem az idén főzette, hanem három esztendeje. – Gyümölcs ágyra töltöttem, mert így sokkal jobban érződik ezen almafajta kicsit fanyarkás illata, íze – árulta el Tóni bácsi. Király Gézáné nem a saját, hanem a férje pálinkáját mutatta be a többieknek. Mivel a párja lebetegedett, így neki kellett helytállnia helyette. Kétfélét, meggyet és barackot öntött a többiek poharába. A kör elnöke, Sarró Mihály szőlő, Kovács István pedig barackkal és citromhéjjal ízesített pálinkát hozott.

Felberbauer Pálné nem készít ugyan pálinkát, de szereti egy-egy gyűszűnyivel megkóstolni a többiekét. – A barackot kedvelem a legjobban, nem iszom belőle sokat, kevesebb mint egy literrel veszek, s az bőven elegendő nekem egy évre is, pedig még a barátaimat is megkínálom belőle – tudtuk meg Marika nénitől. Felberbauer Pálné két évtizede tagja a körnek. Korábban neki is volt kertje, de a párja halála után, illetve betegsége miatt el kell adnia. – Most is szívesen kikerekezek a Maros-parti bigecsekbe, ahol a többieknek van a kertje, ott szoktam egy kicsit segíteni, nagyon jól érzem magam ebben a kiváló társaságban – mondta végül Marika néni.

Munkatársunktól. K.