quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

A szögény embör süteménye Zomboron

2016. december 02.


A kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai úgy is őrzik a hagyományokat, hogy olyan étkeket is készítenek, melyek már több száz éves múltra tekintenek vissza. Így pénteken a rétes került sorra. A helyi művelődési házban sürögtek-forogtak az asszonyok. Jobban mondva nem csupán a gyengébbik nem tagjai vették ki a részüket a munkából. Az eseményről tudósító Makói Városi Televízió riportere is kapott egy takaros kötényt a nyakába. Ezt követően Sas Zsolt nem győzte tekerni a darálót, hogy elegendő mák legyen tölteléknek. Ez a monoton művelet egy edzésnek is felért, hiszen a tévésnek párszor kezet kellett váltania, mert annyira fárasztó volt.

A rétes tésztájának összeállítása nem egy ördöngősség. A nyújtás! Az viszont szakértelmet kíván. A zombori hölgyek is mindent megtettek, hogy jól sikerüljön. Itt-ott egy kicsit szakadt ugyan a kultúrház aulájában lévő asztalokon a folyamatosan vékonyodó tészta, de a nyújtók nem estek kétségbe, hiszen gyorsan befoltozták a réseket.

Fent említettük, hogy nem kell profi cukrásznak lennie senkinek ahhoz, hogy elkészítse a tésztát. – Régen azt mondták a rétesre, hogy a szögény embör süteménye, hiszen jóformán három dolog kell hozzá: liszt, víz és só, s ezek még e legszegényebb házaknál is adottak voltak – tudtuk meg Sinka Lajosnétől. Irénke néni elmondta: tojást csak akkor tettek hozzá, mikor egy kicsit már jobban ment a családoknak. Ő hatvan deka liszthez önt hozzá egy kis langyos és sós vizet. – Azért én már ütök rá egy tojást is – mosolygott a kör tagja.

A szokásosnál egy kicsit lágyabb tésztát körülbelül 20 percig hagyják pihenni. – Ez után jön a művészet, vagyis asztalra tesszük és kinyújtjuk, az igazság szerint két asszony is elegendő lenne hozzá, de mi most többet csináltuk – jegyezte meg Irénke néni. A klasszikus töltelékek, vagyis meggy, túró, mák, dió, illetve tök került a zombori rétesekbe.

Munkatársunktól. K.