Szalmával pörzsölték a malacot

Nagyapáink, dédapáink idejében a levágott disznót szalmával pörzsölték. A gázpalackos pörzsölő előtti időkben a már döglött állatot beterítették szalmával, és meggyújtották. Így a szőr tökéletesen leégett róla, és kezdődhetett a sertés feldolgozása.
Ilyen eljárással munkálkodtak azon a 210 kilós állaton is, amit a Csúcsi Olvasókörben vágtak le pénteken. Mivel ez a hagyományos módszer hosszabb időt vesz igénybe, egy kicsit a jelen technikával is rásegítettek a pörzsölésre, de ez egy cseppet sem von le a múltidézés értékéből.
„Azokban az időkben, amikor még szalmával pörzsöltek, 1-2 szomszéd, jó koma segédkezett. A létszám az állat nagyságától függött. Volt pár böllér, és azok végezték a disznó bontását. A levágott részeket tiszta deszkákra rakták, kicsit szikkadni hagyták – addig pálinkát kóstoltak -, majd ment a munka tovább, egészen addig, amíg az étel az asztalra nem került.” – mesélte Nagy János.
A kívülről megtisztított malacot belülről is megpucolták, eltávolították azokat a részeket, amiket nem lehet hasznosítani. Ezután megbeszélték, hogy milyen ételt szeretnének készíteni az állatból, és eszerint folytatódtak a munkálatok.
„A disznóból leves és pörkölt fog főni, valamint töpörtőt is sütünk belőle. Mivel egy tradicionális disznóvágásról van szó, természetesen hagyományos fűszereket használunk a főzéshez is. Az elkészült ételeket az olvasókör tagjaival fogjuk elfogyasztani, és különösen kíváncsi vagyok a töpörtő ízére, ugyanis úgy tudom, hogy a szalmás pörzsöléstől ennek más, különleges íze lesz.” – tudtuk meg Kis Imrénétől, az olvasókör elnökétől.
A munkából mindenki kivette a részét, a férfiak a malac körül sertepertéltek, az asszonyok pedig a kezük alá dolgoztak, pucolták a zöldségeket, valamint megfőzték, megsütötték a megpucolt húsokat.
Sz.Viktor