quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Promenad.hu archívum

Szalmával pörzsölték a malacot

2016. november 25.


Nagyapáink, dédapáink idejében a levágott disznót szalmával pörzsölték. A gázpalackos pörzsölő előtti időkben a már döglött állatot beterítették szalmával, és meggyújtották. Így a szőr tökéletesen leégett róla, és kezdődhetett a sertés feldolgozása.

Ilyen eljárással munkálkodtak azon a 210 kilós állaton is, amit a Csúcsi Olvasókörben vágtak le pénteken. Mivel ez a hagyományos módszer hosszabb időt vesz igénybe, egy kicsit a jelen technikával is rásegítettek a pörzsölésre, de ez egy cseppet sem von le a múltidézés értékéből.

Azokban az időkben, amikor még szalmával pörzsöltek, 1-2 szomszéd, jó koma segédkezett. A létszám az állat nagyságától függött. Volt pár böllér, és azok végezték a disznó bontását. A levágott részeket tiszta deszkákra rakták, kicsit szikkadni hagyták – addig pálinkát kóstoltak -, majd ment a munka tovább, egészen addig, amíg az étel az asztalra nem került.” – mesélte Nagy János.

A kívülről megtisztított malacot belülről is megpucolták, eltávolították azokat a részeket, amiket nem lehet hasznosítani. Ezután megbeszélték, hogy milyen ételt szeretnének készíteni az állatból, és eszerint folytatódtak a munkálatok.

A disznóból leves és pörkölt fog főni, valamint töpörtőt is sütünk belőle. Mivel egy tradicionális disznóvágásról van szó, természetesen hagyományos fűszereket használunk a főzéshez is. Az elkészült ételeket az olvasókör tagjaival fogjuk elfogyasztani, és különösen kíváncsi vagyok a töpörtő ízére, ugyanis úgy tudom, hogy a szalmás pörzsöléstől ennek más, különleges íze lesz.” – tudtuk meg Kis Imrénétől, az olvasókör elnökétől.

A munkából mindenki kivette a részét, a férfiak a malac körül sertepertéltek, az asszonyok pedig a kezük alá dolgoztak, pucolták a zöldségeket, valamint megfőzték, megsütötték a megpucolt húsokat.

 

Sz.Viktor