quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Esőben is böllér a böllér

2016. november 13.


A kiadós eső ellenére, szép számban vonultak fel a csapatok szombaton reggel Balástyán, hogy összevessék, ki milyen módon dolgozza fel azt a malacot, mely már leölve került a böllérek és segítőik elé.

Az ünnepélyes megnyitó beszédeket, és a hideg időben, melengető érzést nyújtó kupica pálinka elfogyasztása után, minden csapat elkezdhette a disznó megperzselését.

A csapatok kiváló ütemben haladtak, hiszen pillanatok alatt részeire bontották a malacokat, amit követően elkezdődhetett a „disznóságok” legyártása. Szelték a tepertőnek valót, majd kisütötték annak zsírját, darálták a hurkának és kolbásznak valót, de természetesen a tradicionális hagymásvér elkészítése sem maradhatott ki a menüből.

Mindeközben színpadi műsorok is színesítették a napot. Volt itt Tordáról asszonykórus, néptánc és moderntánc valamint a helyi kis óvodások is készültek az alkalomhoz illő mondókákkal és énekekkel.

De ellátogatott Újszentesről a Dalárda férfikórus, és a háziasszonyok csapata is, akik a „rózsaszín táncuk” után spanyolos temperamentummal és produkcióval tértek vissza a színpadra. A kicsit kellemetlen időjárás mellett, kellemes kikapcsolódást nyújtó műsorszámokról és előadóikról, még több képet IDE kattintva, a galériában tekinthet meg.

Székely vendégei is voltak a rendezvénynek, akik a saját tájegységüknek megfelelően készítették el hurkát és a kolbászt is. Ez utóbbit természetesen pirospaprika nélkül, hiszen az erdélyi konyha híres a fehér konyhájáról, de így is egy olyan ízt tudtak produkálni, mely a zsűri tetszését kimagaslóan elnyerte. Így ők vihették haza azt a vándorserleget is, mely az idei évtől kezdve, minden esztendőben odaítélésre kerül egy csapatnak. A serleget a Szabadtűzi Lovagrend tagjai nyújtották át a jutalmazott böllérbrigádnak.

Megjelentek a hagyományos disznó feldolgozás mellett, a tradicionális ételek, mint a puliszka, a pörköltek, a tepertő, melyek izéről az ítészek mondták el kritikájukat, illetve a húsoknál, annak formázását is figyelembe vették a bírálat során.

A napközbeni programot tehát az eredményhirdetés zárta, ahol kiosztották a legfinomabb süteménynek járó díjakat, valamint a legkiválóbb kolbász és a legjobb étel elkészítőjének is serleget, valamint oklevelet adtak át.

Este a Böllérbál zárta a XVI. Balástyai Böllérfesztivált.

 

RV