quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Rovarokkal jól lehetne lakatni az éhezőket

2016. október 28.


Míg a húsfogyasztást nagy környezetterhelése miatt egyre több kritika éri, az élelmezésügyben dolgozó szakemberek mind gyakrabban vetik fel: rovarfogyasztással talán megszüntethetnék az éhezést a Földön.

A nyugati fogyasztók számára az ötlet egyenesen gyomorforgató, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint globálisan ez már korántsem igaz.

Sőt, ma már több mint 2 milliárd ember él a világ olyan területein, ahol a hagyományos étrendben megtaláljuk a rovarokat is.

Az amerikai vegyészeket tömörítő társaság (American Chemical Society, ACS) az elvi kérdéstől elvonatkoztatva egyes rovarok ásványi anyag tartalmát vizsgálta, hogy kiderüljön, csakugyan lehet-e ezekre építeni az élelmezésügyben.

A több mint 1900, fogyasztásra elméletben alkalmas faj közül kiválasztottak néhányat, szöcskéket, tücsköket, lisztkukacot; testükben olyan fontos elemet keresve, mint a vas, kalcium, magnézium, mangán, vagy a réz.

Eltérő értékeket kaptak, de általában igen jó minősítést kaptak.

A létfontosságú vasból például a mezei tücsökben van a legtöbb, azonos fehérjemennyiséghez viszonyítva közel másfélszer annyi, mint a marhahúsban.

Egyes anyagokat ráadásul könnyebben feldolgozható formában is tárol a rovarok szervezete.

A vegyészek arra a konklúzióra jutottak, hogy a rovarok egészséges tápanyagot jelenthetnének, de hogy a FAO hogyan venné rá az embereket a fogyasztásukra, az már fogós kérdés.

Forrás és fotó: hirado.hu

Címkék: