quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Begördült a sütőmozdony a Barossba

2016. október 22.


A makói Baross utca egyik portájáról mostanában igen finom illatok kúsznak elő. Ugyanis nem mindennapi sütőalkalmatosságot eszkabált össze az ügyes kezű házigazda. – Egykoron a vendéglátásban dolgoztam a párommal, most viszont már rokkant nyugdíjasként nagyon sok szabadidőm van, s ezt megpróbálom hasznosan eltölteni – tudtuk meg Takács Sándortól. A szabadtéri sütés-főzés a vérében van, s amikor legutóbb Erdélyben járt, akkor látott egy – szép magyar nevén – vízszintes kemencét, vagyis barbecue-sütőt.

– Elhatároztam, hogy ilyen nekem is kell, persze, nem boltban vásárolt, hanem az, amit én magam építhetek meg – folytatta Takács Sándor. Hozzá is látott. Házi barkácsmódszerrel, két jóbarát segítségével darabokból rakták össze a készséget. A gép lelke, vagyis a vízszintes sütőtér hetven centi széles és harmincöt magas, emellett van egy kisebb henger, amiben tüzelnek, ő a jó minőségű bükkfára esküszik. – Az átterjedő forró füst készíti el végeredményben a nagyobb hengerbe tett ételt, vagyis nem éri közvetlen a láng, így ötvözzük a grillezést és a kemencében való sütést – árulta el a gazda. A két tér, a sütő és a tűz között egy konzervdoboz is helyet kapott, melyben víz és sör van, vegyesen. Ez biztosítja a megfelelő és egyben aromás gőzt is.

A két henger egy-egy bontott autógáz tartály volt még egykoron. A többi alkatrészért elsősorban az ócskapiacon nézett szét több alkalommal is Takács Sándor, de a kertvégi hulladékvas halomban is fellelt néhány hasznosítható darabot. Hogy pontosan miket és hogyan használt fel a mozdony összerakásához, ami körülbelül három hetet vett igénybe, azt Takács Sándortól itt hallja:

##audio:3314##

– Ebben minden húst, zöldséget és gyümölcsöt el lehet készíteni, s az a jó, hogy nem csak sütni, hanem főzni is lehet vele – avatott be a részletekbe a mozdony atyja. Ami a kertben megterem, például krumpli, tök, birsalma, elég egy darabka alufóliába csavarni és már nyeli is be a henger. Emellett főzött már így töltött káposztát, de sütött báránycombot, oldalast, körmöt, csirkemellet, egyszóval a fantáziára van bízva, mi legyen az ebéd vagy a vacsora. – Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ami a hagyományos grillen 30-40 perc alatt megvan, azok itt 2-3 órával kezdődnek, időigényes, de a végeredmény össze se hasonlítható – tette hozzá mosolyogva Takács Sándor. Ha nagyon sietni kell, akkor hagyományos grillezőként is megállja a helyét a fekete vasparipa.

Munkatársunktól. K.