Begördült a sütőmozdony a Barossba

A makói Baross utca egyik portájáról mostanában igen finom illatok kúsznak elő. Ugyanis nem mindennapi sütőalkalmatosságot eszkabált össze az ügyes kezű házigazda. – Egykoron a vendéglátásban dolgoztam a párommal, most viszont már rokkant nyugdíjasként nagyon sok szabadidőm van, s ezt megpróbálom hasznosan eltölteni – tudtuk meg Takács Sándortól. A szabadtéri sütés-főzés a vérében van, s amikor legutóbb Erdélyben járt, akkor látott egy – szép magyar nevén – vízszintes kemencét, vagyis barbecue-sütőt.
– Elhatároztam, hogy ilyen nekem is kell, persze, nem boltban vásárolt, hanem az, amit én magam építhetek meg – folytatta Takács Sándor. Hozzá is látott. Házi barkácsmódszerrel, két jóbarát segítségével darabokból rakták össze a készséget. A gép lelke, vagyis a vízszintes sütőtér hetven centi széles és harmincöt magas, emellett van egy kisebb henger, amiben tüzelnek, ő a jó minőségű bükkfára esküszik. – Az átterjedő forró füst készíti el végeredményben a nagyobb hengerbe tett ételt, vagyis nem éri közvetlen a láng, így ötvözzük a grillezést és a kemencében való sütést – árulta el a gazda. A két tér, a sütő és a tűz között egy konzervdoboz is helyet kapott, melyben víz és sör van, vegyesen. Ez biztosítja a megfelelő és egyben aromás gőzt is.
A két henger egy-egy bontott autógáz tartály volt még egykoron. A többi alkatrészért elsősorban az ócskapiacon nézett szét több alkalommal is Takács Sándor, de a kertvégi hulladékvas halomban is fellelt néhány hasznosítható darabot. Hogy pontosan miket és hogyan használt fel a mozdony összerakásához, ami körülbelül három hetet vett igénybe, azt Takács Sándortól itt hallja:
##audio:3314##
– Ebben minden húst, zöldséget és gyümölcsöt el lehet készíteni, s az a jó, hogy nem csak sütni, hanem főzni is lehet vele – avatott be a részletekbe a mozdony atyja. Ami a kertben megterem, például krumpli, tök, birsalma, elég egy darabka alufóliába csavarni és már nyeli is be a henger. Emellett főzött már így töltött káposztát, de sütött báránycombot, oldalast, körmöt, csirkemellet, egyszóval a fantáziára van bízva, mi legyen az ebéd vagy a vacsora. – Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ami a hagyományos grillen 30-40 perc alatt megvan, azok itt 2-3 órával kezdődnek, időigényes, de a végeredmény össze se hasonlítható – tette hozzá mosolyogva Takács Sándor. Ha nagyon sietni kell, akkor hagyományos grillezőként is megállja a helyét a fekete vasparipa.
Munkatársunktól. K.