Több ezer recept tudora

Igazi gasztronómai csemege részesi lehettek azok, akik csütörtök este ellátogattak a makói József Attila Városi Könyvtárba. Ugyanis az olvasóteremben Frank Júlia várta a vendégeket és beszélgetett velük a konyhai praktikákról, a sütés-főzés alapjairól, de arról is, milyen eszközöket érdemes és miket nem használni mondjuk egy ebéd előkészítésénél.
– Nem kell félni a mikrótól, egyáltalán nem veszélyes, sőt, igazi csodákra is képes, csak ki kell mindent kísérletezni rajta – árulta el Frank Júlia. A több ezer recept tudora elmondta: például a fagyasztóból kivett zöldséget csak be kell tenni egy mikrozható edénybe, pici só kell rá, semmi víz és a legmagasabb fokozaton öt percig hagyni a gépben pörögni, majd ezt követően húsz percig bent pihentetni és kész is van a párolt zöldborsó, répa vagy bármi. – Ez a módszer sokkal eredményesebb és finomabb ételt is eredményez, mint például a gázon való főzése a mirelit zöldségeknek – vélekedett a száznál is több szakácskönyv írója.
Az is tévhit, hogy a rántott hús akkor ízletes, ha bő zsírban vagy olajban sütik. Elég mindössze egy deciliter olaj és teljesen más lesz a hús. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy nem a szeletet kell sózni, hanem a tojást, melyben megforgatják. – Így nem szárad ki, s én még egy kis fokhagymát is szoktam hozzákeverni, próbálják ki, mindenkinek ajánlom – sorolta ezeket a kis furfangokat Frank Júlia. Emellett ő nem úgy készít el egy-egy fogást, hogy előre kigondolja, hanem kinyitja a hűtő, illetve szétnéz a spájzban, mi van otthon. – Azt azonban tudni kell rólam, hogy kétszáznál is több fűszert tartok a konyhámban, apropó fűszer, sejtik-e, melyik az két zöldfűszer, melyeket sohasem szabad egy ételbe tenni, mert kioltják egymás ízét? – tette fel a kérdést csütörtökön Makón. A hallgatóság soraiból gyorsan meg is érkezett a jó válasz, vagyis a kaprot és a majorannát.
Egy-egy bibliotéka nem csupán attól jó, ha hatalmas a kötetállománya. Az is kell hozzá, hogy érdekes programokkal is becsalogassák a látogatókat. Októberben, a könyvtárak hónapjában erre még jobban odafigyelnek a szakemberek. – Ennek kapcsán hívták meg Frank Júliát is Makóra, a szegedi Somogyi Könyvtár közreműködésével – nyilatkozta Fodor Mónika. A megyeszékhelyen dolgozó könyvtáros elmesélte, hogy Szeged és a Maros-parti város közötti autózásuk során mi másról is beszélgethetett volna Frank Júliával, mint a főzésről. – Többek között azt is megtudtam tőle, hogy az egyszerű töltött paprikát nem csak paradicsomban, hanem tejfölös, kapros mártásban is meg lehet főzni – tette hozzá végül Fodor Mónika.
Munkatársunktól. K.