quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Promenad.hu archívum

Fantasztikus buli lesz a 20. Csabai!

2016. október 07.


Mint minden szép nap Békéscsabán, a pénteki is disznóöléssel kezdődött. A sajtót már a folyó vér és vágásra ítéltetett állat (Rezső) darabjai fogadták, amiből mi mást is készíthettek volna, mint igazi csabai kolbászt.

A titkot, hogy mitől lesz igazán csabai a csabai, Pallér Sándor kolbászkészítő mestertől tudtuk meg, aki a jó minőségű alapanyagokat határozta meg kritériumként, illetve azt, hogy a feldolgozni kívánt állat Békéscsabán nevelkedjen.

Hogy pontosan hány disznót fognak feláldozni a fesztiváli oltáron, talán még a főszervező, fesztiváligazgató Hégely Sándor sem tudná megmondani pontosan. A töltőversenyen viszont rekordszámú résztvevő indul az idén: 750 nevezés történt.

A versenyen például Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is részt fog venni. Mint elmondta, leginkább a háttérben fog segédkezni.

Akárcsak a Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő, aki megnyugtatott mindenkit, hogy a csabai és a gyulai kolbász, illetve a városok is nagyon jól kiegészítik egymást.

Emellett számtalan program, rengeteg sztárfellépő várja a látogatókat. Köztük Dr. Alban, Modern Talking Band és Thomas Anders, Ismerős Arcok, Halott Pénz, Hooligans, Demjén Ferenc, Wellhello és még nagyon sok mások.

Hégely Sándor kijelentette, hogy a Csabai Kolbászfesztivál ugyan jubilál, hiszen ez lesz a huszadik, de a rendezvény lényege megmarad. Újdonság a nemzetközi jelleg, hiszen soha nem látott külföldi résztvevővel fog zajlani az esemény, illetve az, hogy a modern telekommunikációs eszközöket is egyre jobban kihasználják, ezzel fiatalítva a fesztivált.

A sajtótájékoztatón bemutatták a 20. Csabai Kolbászfesztiválra készített kötetet, „A Csabait”. A szerkesztő, Ambrus Zoltán, aki egyben a fesztivál alapítója is, elmondta, hogy ebből nemcsak a fesztivál története derül ki, hanem Békéscsaba egészéről, hagyományairól is sok mindent megtudhat az olvasó.

A 20. Csabai Kolbászfesztivált október 28. és 31. között rendezik meg a Sportcsarnoknál és környékén.

ÉR.

Vad Péter Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál sajtósa így foglalta össze az eseményeket:

Ahogy Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója fogalmazott pénteken, innentől kezdve minden szép reggel disznótorral kezdődik Békéscsabán. Ennek megfelelően nagykésekkel érkeztek a hentesmesterek hajnalban a Csabai Kolbászházba, és Pallér Sándor vezetésével a hasán, orjára bontották Rezsőt. Így a hízónak egyben maradt a gerince, kiváló orjaleves főhetett az orjacsontból.

A 131 kilós jószág vérét is adta a mulatságért, a jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztivál beharangozó rendezvényéért. Mert szép dolog a szó a fesztiváli felvezetésen, de még jobb az íze a hagymás vérnek, a sült kolbásznak és hurkának, a cigánkának, a töltött káposztának, melyekből bőven lesz az október 28–31. közötti jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztiválon.

Hégely Sándor fesztiváligazgatótól természetesen mindenki azt kérdezte, miben lesz másabb a huszadik az eddigiektől. A fesztiváligazgató szerint ugyanolyan lesz az idei is, mint az eddigiek. Aki megszerette ezt a rendezvényt, ezt a hangulatot, most is örömmel jön majd el.

– Nemzetközivé lettünk, beérett annak a munkának a gyümölcse, ami dr. Ambrus Zoltán ötletgazda által indult el – hangsúlyozta Hégely Sándor.  – Az elsődleges célunk továbbra is az, hogy megőrizzük és továbbadjuk a disznótoros, kolbászkészítési hagyományokat. Ezt jól szolgálja a 20. fesztiválra megjelent A CSABAI – táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál című színes album dr. Ambrus Zoltán szerkesztésében. Az album a fesztivál nyitónapjától megvásárolható majd.

Dr. Ambrus Zoltán elmondta, olyan kiadvány születetett a 22 szerzőnek köszönhetően, amit nyugodt szívvel lehet emlékként, ajándékként a csabai kolbász mellé tenni, egyikben sem csalódhatnak.

Dr. Köteles Lajos történész, az album egyik szerzője, egyben lektora elmesélte, amikor dolgozott a könyvön, hatéves Alex unokája megkérdezte: Mit csinálsz, tata? Amikor megmutatta a képeket Csaba történetéből unokájának, Alex így válaszolt: Tata, ez olyan jó, hogy az én könyvem lesz!

Na, de vissza Rezső húsához, a hízóból készült ételekhez. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a fesztiválra gyermekei is hazatérnek, hivatalosan és magánemberként is fogad vendégeket.

– Ilyenkor a sült csirke, a vajas pirítós tilos, viszont szóba jöhet a kolbász és a töltött káposzta mellett anyósom kolbászos haluskája – ecsetelte a polgármester. Hanó Miklós alpolgármester azt emelte ki, az első kolbászfesztivál előtti megbeszéléseken már mondta: szárazkolbászverseny nélkül nem lehet igazán csabai egy ilyen rendezvény. Húsipari mérnökként az első kolbászfesztiváli hízót ő dolgozta fel, és bármilyen ,,hihetetlen”, amiből csak lehetett, kolbászt készítettek.  A Nőstények is képviseltették magukat pénteken a Csabai Kolbászházban. Balogh Anna, a magyarországi első standup-társulat alapítója adott ízelítőt a fesztiváli Kolbász & Show műsorából.

És ha már só, Hanó Miklós alpolgármester mesélte, ha egy kicsit több a szúró-, fordító- és egyéb pálinkákból egy disznótoron, akkor könnyen kimaradhat valamelyik fűszer. Hajdanán náluk a sóval fordult ez elő. Azóta a hús bekeverése után azonnal sütnek egy vékonykolbászt, hogy az az ízvilág jó lesz-e a vastagnak.Időjárás-előrejelzésben járatos vendége is volt a kolbászfesztiváli beharangozó rendezvénynek. Gesztesi Máté, a Jóban-Rosszban tévésorozat egykori szereplője, sikeres forgatókönyvíró is kóstolt, a kolbász mellett a töltött káposzta ízlett neki a legjobban. Jön a fesztiválra is, gyúr és zsűritag lesz. És hogy milyen idő lesz? Azt még nem tudja a tévében időjósként is közreműködő Máté, de biztos abban, hogy a kolbászfesztiválon forró lesz a hangulat.