quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 03. 01. szombat
  -  Albin
Promenad.hu archívum

Gabona újdonságok a Dél-kelet Alföldön

2016. szeptember 28.


A projekt nyitórendezvényét szerdán, a Hódagro Zrt. Pihenőparkjában tartották.

A négy éves munka eredményeként új, kiváló minőségű gabonafajták, korszerű termesztéstechnológiák, új takarmánykeverékek, malomipari és pékipari termékek jönnek majd létre.

Ez egy olyan projekt, amely a Dél-kelet Alföld mezőgazdasági munkáját próbálja előremozdítani. A célunk az, hogy a gabona minőségét javítsuk, és ezzel új élelmiszeripari termékeket és új típusú takarmányokat állítsunk elő, ami előre fogja mozdítani az állattenyésztést és egészségesebb táplálkozáshoz juttatja az embereket.” – mondta el Dr. Cseuz László búzanemesítő.

Új módszerekkel folytatják a nemesítést, új fajtákat állítanak elő, amikben olyan alkotóelemek találhatóak, amelyek egészségvédő hatásúak.

A projekt érdekessége, hogy a fejlesztésbe bevonja az ősi, már termesztésből régen kivont búzafajokat továbbá különleges magas antocián tartalmú bíbor szemű fajokat is, és kutatja ezek hasznosítási lehetőségeit a modern élelmiszeripar területén.  A négy éves projektet egy öttagú konzorcium valósítja meg.

Részt vesz benne a Hódagro Zrt., Gabonakutató Nonprofit Kft., NAIK-Növénytermesztési Kutatási  Osztály, Első Pesti Hengermalom Zrt. és a Szegedi Sütödék Kft.

Az elnyert támogatás összege meghaladja az 1 milliárd forintot.

 

Sz.Viktor