quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 16. szerda
  -  Csongor
Promenad.hu archívum

A hagymát is hagymával… – Galériával!

2016. szeptember 10.


Mennyei illatok lengték be már szombaton kora reggel a makói Deák Ferenc utcát. A szépen sorakozó bográcsokban rotyogtak a finom étkek. A szakácsok és segítőik azon dolgoztak, hogy minden kóstolót elvarázsoljanak a különféle hagymás ételekkel. Ugyanis csak egy kitétel volt, miszerint vörös- és/vagy fokhagyma nélkül nem készülhetett semmi. Ez csak természetes, hiszen a Hagymafesztivál második napjáról volt szó.

– Nem vagyok makói, de a jóféle húsos étel el sem képzelhető hagyma nélkül! – árulta el Tóth Szabolcs. A szegedi fiatalember nem főzni, csak enni és szórakozni jött át a Maros-parti városba. Elmondása szerint egy igazi kakaspörköltből fogyasztana, mert az már nagyon régen került a tányérjába. – Panelben lakunk a családdal, így csak a gázon tudom megfőzni, de az nem olyan, mint a szabadban, fával tüzelt bográcsban készített változata – tette hozzá Tóth Szabolcs.

A makói kézilabda egyik fontos alakja, Nagy-György József is fakanalat ragadott szombaton. – Több mint száz sportolónak főztem a segítőimmel, hatvan kilónyi marhahús került a bográcsba – fejtette ki ezen sportág támogatója. Sokan nem voltak hajlandóak elárulni a receptet, de Nagy-György József szerencsére nem volt köztük, így megtudhattuk, milyen is a kézis marhapörkölt, íme:

##audio:3207##

A kicsit nehéz ételek szinte kívánják a pálinkát, hogy segítse az emésztést. Ezt a makói önkormányzat is jól tudja, ezért Farkas Éva Erzsébet polgármester vezetésével a képviselők eme nemes nedűből egy-egy palacknyit ajándékoztak minden főzőnek.

Munkatársunktól. K.