A hagymát is hagymával… – Galériával!

Mennyei illatok lengték be már szombaton kora reggel a makói Deák Ferenc utcát. A szépen sorakozó bográcsokban rotyogtak a finom étkek. A szakácsok és segítőik azon dolgoztak, hogy minden kóstolót elvarázsoljanak a különféle hagymás ételekkel. Ugyanis csak egy kitétel volt, miszerint vörös- és/vagy fokhagyma nélkül nem készülhetett semmi. Ez csak természetes, hiszen a Hagymafesztivál második napjáról volt szó.
– Nem vagyok makói, de a jóféle húsos étel el sem képzelhető hagyma nélkül! – árulta el Tóth Szabolcs. A szegedi fiatalember nem főzni, csak enni és szórakozni jött át a Maros-parti városba. Elmondása szerint egy igazi kakaspörköltből fogyasztana, mert az már nagyon régen került a tányérjába. – Panelben lakunk a családdal, így csak a gázon tudom megfőzni, de az nem olyan, mint a szabadban, fával tüzelt bográcsban készített változata – tette hozzá Tóth Szabolcs.
A makói kézilabda egyik fontos alakja, Nagy-György József is fakanalat ragadott szombaton. – Több mint száz sportolónak főztem a segítőimmel, hatvan kilónyi marhahús került a bográcsba – fejtette ki ezen sportág támogatója. Sokan nem voltak hajlandóak elárulni a receptet, de Nagy-György József szerencsére nem volt köztük, így megtudhattuk, milyen is a kézis marhapörkölt, íme:
##audio:3207##
A kicsit nehéz ételek szinte kívánják a pálinkát, hogy segítse az emésztést. Ezt a makói önkormányzat is jól tudja, ezért Farkas Éva Erzsébet polgármester vezetésével a képviselők eme nemes nedűből egy-egy palacknyit ajándékoztak minden főzőnek.
Munkatársunktól. K.