Így jelentkezhet a főzőversenyre!

A Vásárhelyi Ízök Fesztivál programkínálatáról bővebben itt olvashat.
IV. VÁSÁRHELYI „ÍZÖK” FESZTIVÁLJA (VIF 2016)
2016. szeptember 30.
„Vásárhelyikum” – Tradicionális Vásárhelyi Ételek bemutatkozása
Főzőverseny-kiírás
Időpont: 2016. szeptember 30. (péntek)
Helyszín: Hódmezővásárhely Kossuth tér – Dr. Rapcsák András út (sétáló utca)
A fesztivál célja:
A hódmezővásárhelyi és környéki főzés, sütés hagyományainak felkutatása és a mai igényekhez igazodó alkalmazása. A napjainkban lendületesen fejlődő falusi és városi turizmus gasztronómiai irányú fejlesztése, a térség vendéglátó helyeinek kiváló vendégcsalogató kínálatának bővítése, a térségi ételek, ételsorok kialakításának lehetősége, térségi gasztronómiai kiadványok kiadása. Valamint a városunkra jellemző egyedi, speciális tárgyak, szokások, emlékek, személyek, művek felkutatása, bemutatása… vagyis mindent ami vásárhelyi, vagyis Vásárhelyikum.
A főzőverseny mottója: „Ahogy már régön is szerettük!”
Célja: Megtalálni, csokorba gyűjteni, bemutatni és népszerűsíteni a hagyományos vásárhelyi ételeket és megtalálni a „Vásárhelyikum” kategóriába sorolandó CSAK ERRE a tájegységre jellemző ételeket.
Elkészítési mód: Helyszínen; Otthon (csak a 3. kategória esetén, illetve egyeztetés alapján)
Időtartam: 1800 – 2200 –ig (Előkészület 17.00-órától)
Étel zsűrizés: 2100 – 2200
Módszer: komplex, a szempontok figyelembevételével
Eredményhirdetés: 2200
Feladat: Tradicionális vásárhelyi étel elkészítése
Kategóriák: 1. Levesek (pl. Táskaleves, Suhintott levesek, stb.)
2. Egytálételek (Döröllye, Paprikások, Sültek stb.)
3. Sütemények (pl. Fenéken sült túrós lepény, Barátfüle,
Lakodalmas perec, Vízen-kullogó, stb.)
Nevezési feltételek, szempontok:
- Nevezni saját alapanyaggal lehet, asztalról, székekről, főzéshez szükséges tűzről a csapatoknak kell gondoskodnia. Nevezési díj nincs. Az első és a második kategóriában az elkészítés a helyszínen történik (indokolt esetben eltérési lehetőség), míg a harmadik a sütemény kategóriában, amennyiben nincs lehetősége a helyszínen megsütni az ételt úgy az elkészítés bemutatása véget kérjük, hogy egy alapmennyiséget a helyszínen készítsenek elő, míg a kóstolásra, fogyasztásra szánt kész mennyiséget otthonról is elhozhatják a csapatok.
- Nevezni, 2016. szeptember 27-ig, csapattal (a csapat és a csapatkapitány (Ínymester) nevének megadásával) vagy egyénileg, az elérhetőségek, és az étel elnevezésének megadásával, Csáki Zsolt gasztro-szervezőnél a mellékelt jelentkezési lap visszaküldésével a [email protected] elektronikus levélcímen (levél tárgya: VIF 2016), vagy aláírva személyesen Sonkoly Ágnes (Besenyei Ferenc Művelődési Központ) főszervezőnél a Besenyei Ferenc Művelődési Központban lehet. Egy csapat több kategóriában, illetve egy kategórián belül több étellel is nevezhet!!! Minden ételt külön jelentkezési lapon kérjük beadni!
- Az ételeket csak a saját csapat fogyasztására lehet elkészíteni. A csapat létszáma nincs korlátozva. Az ételek árusítása, közfogyasztásra bocsájtása csak az erre engedéllyel rendelkezőknek lehetséges!
- Az ételeket minimum 5 tagú zsűri értékeli és a legjobb csapatok elnyerik az „Vásárhelyikum” minősítés arany, ezüst és bronz fokozatát. Az elbírálás során figyelembe veszi a zsűri az étel ismeretét, a csapat-együttműködést, az alapanyagok megválogatását, az elkészítés módját és minőségét, az ételek ízét, harmóniáját, küllemét.
Nevezzen be Ön is egyénileg vagy csapatával!
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc – biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a közfogyasztásra (is) bocsátott ételek esetén az alábbi feltételekkel járult hozzá a versenyek megrendezéséhez.
- „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett üzemből (bérvágásból, bérfeldolgozásból) származó alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
- „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.”
- „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
- „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
- „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényeket kell biztosítani.”
- „Csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt”, vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.
A jelentkezési lapot itt érheti el.
Forrás:
Varga Anikó