A tarhonyát ünnepelték Tápén

Tizenkettedszerre zörögtek a bográcsok a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. A szombati tarhonyafesztiválra több mint húsz csapat jelentkezett, hogy megmutassa, mit is tud kreálni ebből a tésztaféléből. – A helyi hagyományőrzőinknek köszönhető, hogy egykoron kitalálták ezt az azóta egyre népszerűbb és tartalmasabb programot – nyilatkozta Neparáczki Ferenc, a kultúrház igazgatója. Ez az összejövetel természetesen a tarhonyáról szólt, de azért nem maradhatott el a kulturális műsor sem, amiről nem csak a helyiek gondoskodtak, hanem meghívott fellépők is.
Molnár Jánostól, a helyi hagyományőrző egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a tarhonya mégse annyira tápéi. – Ez a száraz tészta eredetileg Argentínából érkezett a hazánkba, így Tápéra is, hozzánk azonban úgy kötődik, hogy egykoron a községből eljáró gyékényszedők ezt vitték magukkal mint legfontosabb élelmiszerüket – mesélte Molnár János. A tarhonya ugyanis sokáig eláll és szinte mindenhez felhasználható. A szombati fesztiválon a hagyományőrzők bográcsába például csülkös tarhonya főtt. Az elnök hozzátette: neki a tarhonyás töltött káposzta a kedvence, vagyis a húsgombócba nem rizs vagy árpa kerül, hanem ez a tészta.
Miklós Pálné még kislányként kezdett el a tápéi egyesületben táncolni. – Nem csak a régi lépéseket, forgásokat kedvelem, hanem az ezzel járó zenét, énekeket, egyszóval ezt a régi szép hangulatot – árulta el Rozika néni. Minden – mondhatni múltidéző – programban részt vesz, így a fesztiválról sem maradhatott távol. Annak ellenére, hogy Tápé kis község, illetve Szeged része, saját népviselete van. Hogy pontosan milyen, arról Miklós Pálné itt beszél:
##audio:3119##
A hagyományőrzés jól megfér a modern technikával, sőt, még népszerűsíthető is rajta. A szombati tápéi tarhonyafesztivál szinte még el sem kezdődött, mikor a főzők közül néhányan már az egyik legnépszerűbb közösségi oldalra posztolták ki, hol is tartanak az előkészületekkel. Mások pedig még azért is segítségül hívták ezeket a masinákat, hogy egy kiváló receptet találjanak.
Munkatársunktól. K.