quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 18. péntek
  -  Andrea, Ilma
Promenad.hu archívum

Laci bácsi 23 éven át kötött söprűket

2016. július 13.


A magyarcsanádi egykori Áfész-boltban dolgozó pitvarosi férfitől tanulta meg még az 1970-es évek végén a söprűkészítés fortélyait Szűcs László. – A feleségem kollégája volt ez az ember, s nagyon érdekelt, hogyan is kell ezt csinálni, így ellestem tőle ezen mesterség minden lépését – tudtuk meg a most 75 esztendős csanádi Laci bácsitól. Miután beszerezte a munkához szükséges eszközöket, 1980-ban kiváltotta az iparengedélyt és el kezdett dolgozni. Sajnos csak 23 éven át tudott söprűket készíteni, mivel 2003-ban motorozás közben baleset érte, így abba kellett hagynia.

A söprűgyártás legfontosabb alapanyaga a cirok. Laci bácsi eleinte vásárolta, aztán egy holdon maga is termeszteni kezdte ezt a kapás növényt. – Akkor kell vetni, mikor a kukoricát – tudtuk meg tőle. A takarítóeszközt nem tudta egész évben előállítani, mikor elfogyott a cirok, akkor várni kellett a következő beéréséig. Ilyenkor a vállalkozását is szüneteltette. A cirok előkészítése nagyon fontos művelet, ennek a részleteit Szűcs Lászlótól itt hallja:

##audio:3052##

Laci bácsitól nem csupán a helyiek vásároltak söprűt, hanem a környező településekre is jutott belőlük. – A fénykorát élő nagylaki kendergyárba is szállítottam, de vittem a kisteleki piacra is – árulta el az idős férfi. A fia ugyanis odajárt a postaforgalmiba, s amikor a kis Jánost iskolába vitte, akkor mindig volt nála söprű is, hogy eladhassa Kisteleken. – A gyártásban segítségem is volt, én megkötöttem a söprűket, a feleségem vagy az édesanyám, amelyikük épp ráért, az pedig megvarrta azokat – tette hozzá Szűcs László.

Több mint tíz esztendőn át a söprűkészítő berendezések ott porosodtak a csanádi porta színjében. – Megkerestem Farkas János polgármestert azzal, hogy szívesen átadnám a gépeimet az önkormányzatnak, ha használni tudnák – emelte ki az idős iparos. A közmunkaprogram keretében cirkot is termesztenek Magyarcsanádon, s tavaly érett be az első termés, s azóta újból készítenek a községben söprűket. Laci bácsi betanított néhány közmunkást, így most ők folytatják ezt a szép mesterséget.

Munkatársunktól. K.