quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Nemzetközi ízkavalkád Palotán

2016. július 02.


A július Csanádpalotán korábban mindig csöndesen telt. Ezért az önkormányzat hat esztendővel ezelőtt úgy határozott, hogy egy gasztrofesztivállal egy kis színt, életet visz ebbe a meleg nyári hónapba. – A város állja a húst, a csapatoknak, az idén negyvennyolcan neveztek, csak el kell készíteniük a finomságokat – nyilatkozta szombaton a sportpályán rendezett fesztiválon Kovács Sándor polgármester.

A hagyományok szerint most is borral öblítették le a húsokat. Mindig más és más tájegységre esik a szervezők választása, szombaton az alföldi nedűk kerültek terítékre. Az önkormányzat három nagy bográcsában háromféle pörkölt, marha, sertés és birka rotyogott. Hogy Kovács Sándor polgármester milyen pörköltet szeret és hogyan készíti el, azt tőle itt hallja:

##audio:3019##

Csanádpalota testvértelepüléseinek delegációi is eljöttek a rendezvényre. Így az érdeklődők nem csupán magyar, hanem nemzetközi ízekkel is találkozhattak, úgy mint román miccsel vagy szlovák gőzgombóccal. A romániai Nagylakról érkező három szlovák hölgy, Maria Matuska, Maria Plausici és Nika Kveta ezen érdekes gombóc elkészítését is bemutatta. Ez egy sima kelt tészta, melyből kis pogácsákat szaggattak az asszonyok, melyek egy ruha alatt a duplájukra növekednek. Egy speciális elektromos edényben sütik meg a kis gombócokat, melyek tetejét olajjal megkenik.

Az egyik kereskedelmi televízió főzőműsorában közreműködő séf, Bernáth József is eljött Csanádpalotára. – Egy itteni kedves ismerősöm unszolására fogadtam el ezt a meghívást és így részt veszek az elkészített ételek bírálatában is – tudtuk meg tőle. Az éttermekben a pörköltek elkészítésénél lepirítják a hagymát, Palotán viszont több csapat is rétegesen tette a bográcsba a hagymát és a húst. – Ezért erre a rétegzett ételre nagyon kíváncsi vagyok – árulta el még a kóstolás előtt a séf. A profi szakács is szeret otthon a kertben sütni, főzni, csak úgy magának, a családnak, a barátoknak, hogy ilyenkor Bernáth Józsefnél mi is kerül az asztalra, azt itt megtudhatja:

##audio:3020##

Munkatársunktól. K.