A Vásárhelyi csokiműhely titkai

Fonay Tibor és Fonay Tiborné Edit a házukban fogadott minket Hódmezővásárhelyen. Ez a ház rejti a két műhelyet is, az egyikben a kézműves csokoládé a másikban a kézműves szappan készül. Korábban már említettük, hogy a Fonay család gyermekeik jóvoltából fogtak bele ezeknek a csodás termékeknek a gyártásába. Edit egy újdonság elkészítésébe avatott be minket, ugyanis a mai napon készült először epres-joghurtos bonbon náluk.
A csokoládé temperálásával indul minden esetben az előállítás. Tibor ezt a műveletet végezte el a saját szemünk előtt, ami tulajdonképpen a csokoládé felmelegítését, majd lehűtését jelenti. Amikor a csoki elérte a megfelelő hőfokot, akkor kerül a mintába, majd erre kerülnek rá a liofilizált gyümölcsök, amelyek egy különleges technikával igazán lédúsak és ízletesek maradnak . A Belga csokoládé tetején roppannak a gyümölcsök, a táblás a bonbonhoz képest jóval hamarabb, egy órán belül elkészül. A bonbon elkészítésétől az első harapásig nagyjából 5-6 óra telik el, ez jóval időigényesebb.
A bonbonokat a létező összes ízben el tudja készíteni Edit, de természetesen a munkamegosztás működik a házaspár között. Az epres joghurtoson kívül van pityókás málna, vörösboros málnazselés, lime-os, karamellás is. Edit elmondása szerint, őt és a férjét is kikapcsolja a csokoládéval való foglalkozás, az első időkben azonban képesek voltak naponta ötször is „elválni”, természetesen a harag csak öt percig tartott, és eredményeképpen tökélyre fejlesztették a kézműves csoki művészetét.
Kézműves szappan is készül a Vas utcán, a hozzávalók teljesen természetes anyagok: olívaolaj, napraforgóolaj, kókuszzsír, és pálmazsír, természetes színt adó anyagok (zöld agyag, szénpor), valamint az illat. A tehéntejsavótól lesz igazán krémes a szappan, és mindenre használható. Nem kell félni, sem az arc, sem a test szappannal való tisztításától. A elkészült szappannak négy hétig kell még állnia Edit polcain, ezek után kerülnek eladósorba. Természetesen a csokik és a szappanok is egyedi készítésű Vásárhelyi dobozba kerülnek, ettől lesz igazán helyi termék.
Megjegyezhetjük, hogy mi mindent végigkóstoltunk, és rettentően elégedettek voltunk, nem tudtunk betelni a számtalan ízzel. Edit egy olyan nagy dobásra is készül hamarosan, amit még Magyarországon senki sem készít. Erről is be fogunk számolni, ahogy napvilágot lát, ugyanis minden hátsó és kóstolási szándék nélkül is szívesen látogatunk el Fonayékhoz.
További képek itt:
sk