quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 25. hétfő
  -  Lajos, Patricia
Makó

Búzát vetnek a makói hagyma helyett

2016. június 04.

Magyarország már nem önellátó fokhagymából: annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon megtermelünk. Makó térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma vagy vöröshagyma helyett.

MH

Zsugorodik a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit, ezért Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.

Gubacsi Zoltán szerint a termésátlag hektáronként tíz tonna, ez friss zöld fokhagymát jelent, amely a szárítás után 30 százalékot veszít súlyából. A termesztők kilónként nyolcszáz forintos felvásárlási árral kalkulálnak.

Makói cég által csomagolt kínai fokhagyma. El kell olvasni a címkét.

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termesztünk. Nemcsak a fokhagyma termőterülete csökkent, hanem a vöröshagymáé is, az osztrák és holland áruk miatt.

Gubacsi hangsúlyozta: gondot jelent, hogy a Kínából származó fokhagymát átcsomagolják és magyar termékként értékesítik. Ez a jelenség még a piacokon is előfordul, súlyosbítva az álőstermelőkkel, akiknek őstermelői igazolványuk van, ám nem termelnek fokhagymát.