quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Süssünk igazi vásárhelyi túrós lepényt!

2016. május 16.

Folytatjuk a tradicionális hódmezővásárhelyi ételeket bemutató minisorozatunkat: a kötözött táskaleves receptje után most a hagyományos vásárhelyi sós túrós lepény egy elkészítési módját mutatjuk meg olvasóinknak.

(Az elkészítési mód leírása során a SünisKanál című internetes gasztrooldal indtrukcióit vettük alapul. Természetesen több recept is létezhet!)

Egy igazi, hamisítatlan vásárhelyi sós túrós lepény. Illusztráció. (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)

Először is a hozzávalókról: a tésztához 25 dekagramm (plusz egy teáskanál) finomlisztre, 1 evőkanál (mangalica)zsírra, egy csipet sóra, 1 kis tojásra, körülbelül 1,5 deciliter tejre, 2 dekagramm friss élesztőre, 1 mokkáskanál cukorra, valamint némi plusz zsírra, lisztre, illetve egy kevés zsemlemorzsára lesz szükségünk; a töltelékhez 1 kilogramm (lehetőleg házi) túrót, 2-3 evőkanál búzadarát, 1 teáskanálnyi sót, valamint 3 tojást (plusz egy tojásnak a fehérjét) kell magunkhoz vennünk; a tetejéhez 1 kis pohár (lehetőség szerint szintén házi) tejfölt, valamint egy tojás sárgáját kell előkészítenünk.

Most lássuk a receptet: „Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, simára keverjük egy teáskanálnyi liszttel, és letakarva felfuttatjuk (1). A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a sót, valamint a felvert tojást, és a felfuttatott élesztővel együtt lágy tésztává gyúrjuk-dagasztjuk (2). A tésztát lisztezett deszkára tesszük, beborítjuk egy tállal, és langyos helyen kb. félóra alatt duplájára kelesztjük (3). Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót tálba tesszük, villával vagy krumplinyomóval áttörjük és megsózzuk (4). Elkeverjük az 1 plusz fehérjével szaporított egész tojásokkal, és az így kapott massza lágyságától függően hozzáadunk 2 vagy 3 evőkanál búzadarát (5). A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, a kizsírozott-kilisztezett tepsibe igazítjuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket (6). A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, és egyenletesen elosztjuk a tölteléken (7). A lepényt 250Celsius-fokra előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot visszavesszük 175-180 Celsius-fokra, és készre sütjük a lepényt. Még melegen szeleteljük (8).”

A sütési idő 40-60 perc, de érdemes figyelni.

Jó étvágyat kívánunk!

(Ha ön is tud egy igazi, hagyományos hódmezővásárhelyi receptet, és szívesen megosztaná másokkal is, küldje el nekünk és mi közzé tesszük!)