Süssünk igazi vásárhelyi túrós lepényt!

Folytatjuk a tradicionális hódmezővásárhelyi ételeket bemutató minisorozatunkat: a kötözött táskaleves receptje után most a hagyományos vásárhelyi sós túrós lepény egy elkészítési módját mutatjuk meg olvasóinknak.
(Az elkészítési mód leírása során a SünisKanál című internetes gasztrooldal indtrukcióit vettük alapul. Természetesen több recept is létezhet!)
Egy igazi, hamisítatlan vásárhelyi sós túrós lepény. Illusztráció. (Fotó: Vásárhely24/Frankó Máté)
Először is a hozzávalókról: a tésztához 25 dekagramm (plusz egy teáskanál) finomlisztre, 1 evőkanál (mangalica)zsírra, egy csipet sóra, 1 kis tojásra, körülbelül 1,5 deciliter tejre, 2 dekagramm friss élesztőre, 1 mokkáskanál cukorra, valamint némi plusz zsírra, lisztre, illetve egy kevés zsemlemorzsára lesz szükségünk; a töltelékhez 1 kilogramm (lehetőleg házi) túrót, 2-3 evőkanál búzadarát, 1 teáskanálnyi sót, valamint 3 tojást (plusz egy tojásnak a fehérjét) kell magunkhoz vennünk; a tetejéhez 1 kis pohár (lehetőség szerint szintén házi) tejfölt, valamint egy tojás sárgáját kell előkészítenünk.
Most lássuk a receptet: „Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, simára keverjük egy teáskanálnyi liszttel, és letakarva felfuttatjuk (1). A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a sót, valamint a felvert tojást, és a felfuttatott élesztővel együtt lágy tésztává gyúrjuk-dagasztjuk (2). A tésztát lisztezett deszkára tesszük, beborítjuk egy tállal, és langyos helyen kb. félóra alatt duplájára kelesztjük (3). Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót tálba tesszük, villával vagy krumplinyomóval áttörjük és megsózzuk (4). Elkeverjük az 1 plusz fehérjével szaporított egész tojásokkal, és az így kapott massza lágyságától függően hozzáadunk 2 vagy 3 evőkanál búzadarát (5). A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, a kizsírozott-kilisztezett tepsibe igazítjuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket (6). A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, és egyenletesen elosztjuk a tölteléken (7). A lepényt 250Celsius-fokra előmelegített sütőbe toljuk, a hőfokot visszavesszük 175-180 Celsius-fokra, és készre sütjük a lepényt. Még melegen szeleteljük (8).”
A sütési idő 40-60 perc, de érdemes figyelni.
Jó étvágyat kívánunk!
(Ha ön is tud egy igazi, hagyományos hódmezővásárhelyi receptet, és szívesen megosztaná másokkal is, küldje el nekünk és mi közzé tesszük!)