Főzzünk vásárhelyi kötözött táskalevest

A gasztroangyal.hu-n található vásárhelyi étel nem is túl bonyolult, de nagyon finom, ráadásul ízlés szerint lehet változtatni a hozzávalókat.
Hódmezővásárhelyi kötözött táskaleves
Hozzávalók a leveshez
ízlés szerint 1-2 darab sárgarépa
petrezselyemgyökér
zeller
karalábé
zöldpaprika
vöröshagyma
fokhagyma
zsír
őrölt pirospaprika
Hozzávalók a tésztához
2 tojás
15-20 dkg liszt
3 evőkanál zsír
só
bors
Elkészítés
A kockára vágott zöldségeket sózzuk, borsozzuk, esetleg kevés köménnyel ízesítjük, felöntjük vízzel, forraljuk. Amikor megpuhultak, de még nem esnek szét, beletesszük a táskákat. Miután megfőttek a táskák, egy kanál zsírt melegítünk. Mikor már forró, lehúzzuk a tűzről, egy evőkanál őrölt pirospaprikát rakunk bele, és amikor a paprika elkezd oldódni (az egész pár másodpercig tart), beleborítjuk a lobogva forró levesbe. Akkor jó, ha jellegzetes sistergő hangot hallat a leves.
Táskák készítése
A két tojással, sóval, kevés vízzel levestésztát gyúrunk. Rugalmasnak, mégis nyújthatónak kell lennie a tésztának. Kinyújtjuk minél vékonyabbra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk tört (őrölt) borssal. Feltekerjük ujjnyi vastag rúdformára, 10-15 cm-es darabokra vágjuk, és a végeit összehajtva, megcsavarva, vagy a végeit összenyomva és egy kis csomót kötve rá, kis táskákat képezünk belőle. A majdnem kész levesbe lassú tűz mellet belefőzzük a táskákat.
Egy ettől kissé eltérő levesbetétről videót is találtunk:
fotó: illusztráció: karpatalja.ma