Húsvétkor is ugrásra készen

Sonka, torma, majonéz- nem hiányozhat az ünnepi asztalról, de csínján bánjunk vele, főleg azok, akik emésztőrendszeri megbetegedéssel küzdenek, ha nem szeretnénk a kórházban kikötni. Emellett figyeljünk oda az alkoholfogyasztásra, ha már illuminált állapotba kerültünk, akkor ne vezessünk járművet, még biciklit sem. Ha az utcán meglátjuk, hogy egy embertársuk fekszik a padon, menjünk oda, kérdezzük meg, hogy érzi magát, abban az esetben, ha rosszul van tárcsázzuk a 104-et, és ne hagyjuk magára míg kiér az esetkocsi.
Abban az esetben, ha bekerültünk az osztályra legyünk toleránsak, hiszen a fehérköpenyesek mindent megtesznek, értünk, hogy mielőbb csillapítsák panaszainkat. Viszont, míg hat a fájdalomcsillapító, ahhoz idő kell – bárhol is vettük be a panaszaink enyhítésére. Ne akarjuk, hogy azonnal hasson – int türelemre a szakember.
Nagyon fontos viszont felismerni időben, ha valaki rosszul lesz. Az is nagyon sokat számít, hogy az összeesés pillanatában milyen ellátást kap. Az akár a laikus elsősegélynyújtóktól sem elhanyagolható, hogy mennyi időn belül hívnak mentőt. Ma már a korszerű orvoslás segítségével a stroke azonnali és szakszerű kezelése esetén szinte teljes a felépülésre az esély. Ne habozzunk ilyenkor segítséget kérni. Az oxiológus hangsúlyozta, kulcsfontosságú lenne, hogy az emberek tanuljanak elsősegély-nyújtási ismerteket, és ha már vettek részt ilyen képzésen a megszerzett tudásukat frissítsék fel, hogy ha bekövetkezik bármilyen baleset, a szakképzett segítség kiérkezéséig helytálljanak.
Piti Fruzsina, Barta Zsófi