quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 18. hétfő
  -  Ilona
Makó

Ízorgia a makói boresten

2016. március 05.


Szabó Anita – Makó


Hét elemből álló menüvel készültek a szervezők a vendégeiknek, amelyet a kóstolásra szánt borokkal harmonizálva állítottak össze.

– Egy francia camembert-rel indítunk, amit mangalicasonkába tekert újburgonya követ kecskesajt habbal és marinált sültpaprikával. Ezután calvadosban érlelt kacsamáj lesz bodzahabbal. Átvezető fogás a lazac és az édeskömény, majd egyik főételként mézzel és gyömbérrel lassan sütött rosé kacsamellet szolgálunk fel gránátalmás ruccola salátával, amit sertésszűz zár borskéregben vargányagombával. A nem mindennapi vacsorát aszalt szilvás lúdláb fagylalttal fejezzük be – tudtuk meg a házigazdától, Felmérai Szilárdtól, a Kelemen-Ház tulajdonosától.

A különleges gasztronómiai rendezvény egy íz-utazás is volt, amelyre már az elnevezése, a „Tapas és Bor” is utalt. A mediterrán konyha jellegzetessége ugyanis, hogy minőségi alapanyagokból elkészített ételeket kínálnak kisebb adagokban, hozzájuk illő italokkal. Ezeken a mini vacsorákon a hangsúly elsősorban a kreativitáson, a színes és izgalmas kulináris élményeken van.

– A törzsvendégeink kívánságának teszünk eleget a mai estével. Korábban volt hasonló programunk, ami nagyon jól sikerült. Ezúttal is gondoskodunk arról, hogy kiválóan érezzék magukat. Törekszünk arra, hogy a hozzánk betérőknek különlegességekkel is szolgáljunk, tél óta ezért hétvégenként van barbecue-sütésünk, amire mindenkit szeretettel várunk – invitált az étteremvezető.

A zenés borest ételeit Hegyes István nedűi inspirálták. A makói kereskedő szenvedélyes borrajongó, aki a pénteki alkalomra különböző pincészetek italait hozta.

– Érdekességekkel készültem, vannak trendek ugyanis, amelyek kevésbé ismertek. Elsőként egy kézműves pezsgőt kínálok a somlói területről, majd egy kitűnő minőségű sauvignon blanc-t. Teltebb fehérborként chardonnay-t választottam a mátrai borvidékről, ezt követi egy üde, friss rosé. Tovább visszük a kékfrankos vonalat ezután a könnyed és telt vörösborokban és kicsit édeskés, csokoládé ízvilágú prémium fajtával zárjuk a sort – avatott be az italválasztás rejtelmeibe a borszakértő, aki számos hasznos információval is szolgált a kínált nedűkről. A remek hangulatú péntek esti program a vendégeknek nagyon tetszett.

– Egy összeszokott társasággal jöttünk. Amellett hogy jót beszélgetünk a finom vacsora mellett, egy igényes kikapcsolódási lehetőségben lehet részünk – összegzett az egyik vendég, Czigeldrom-Koromné Pánczél Ilona.

A boresten készült képeink a galériában láthatók.