quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Promenad.hu archívum

Ahány ház, annyi kolbász

2016. február 20.


Első ugyan, de száz ízben, ugyanis egyformát nehéz volt találni. Ahány ház, annyi kolbász; mindenkinek megvolt a saját kis tutija, amit belecsempészett a klasszikus recept mellett a kolbászhúsokba.

Összesen 14 csapat ételkölteménye versengett, elsősorban algyői civileknek, egyesületeknek, baráti köröknek szervezték meg az illatos, ízletes rendezvényt. A csapatok között megtalálhattuk például a néptáncosok, az Él a vidék, a mozgáskorlátozottak, a boksz klubosok kolbászszakértőit.

Utóbb említett csapat Betyárok néven nevezett a versenyre, és Fiskovics Zsolt (képünkön balra) szegedi lakos, aki Algyőre jár az ökölvívó sportkörbe, vezetett bennünket körbe – szóban – a Betyárok kolbászával kapcsolatban: „Mi hagyományos módon készítettük a kolbászt. A legfontosabb a fűszerezés, egy kicsi csípős is kell bele, az adja meg a pikantériáját; de a kevesebb, az mindig több” – fogalmazott az ízt illetően. Ami a töltést illeti, ott arra érdemes figyelni folytatta, hogy ne legyen levegős a kolbász, és hogy elég kemény legyen. „Azonban ezt pontosan elmagyarázni nem lehet, ezt érezni kell” – szögezte le végül.

„Mi benne vagyunk mindenféle buliban, és a bor meg a kolbász nem állnak túl messze egymástól” – de ezt a szentenciát már Bera Sándor, az algyői Borbarát baráti társaság szóvivője, tolmácsolta felénk. Elárult apró titkokat is, amiket egy tudósító nem átall közölni sem: „Én a nagyapámtól és az apámtól tanultam disznót vágni, kolbászt készíteni. Az algyői specialitás korábban az volt, hogy paprika nélküli kolbászt csináltunk. Azonban most a versenyre egy igazi különlegességgel készültünk, ugyanis a darált paprika egy része füstölt. Így kapott a kolbász finom pikáns ízt a hagyományos mellett” – engedett betekintést a konyhatrükkökbe Bera Sándor.

Már csak az igazán kreatív elnevezés maradt lepel alatt, amelyet a főszervező, Torma Tibor, az Algyői Faluház és Könyvtár rendezvényszervezője rántott le: „A baráti körünkkel minden évben szerveztünk kolbásztöltést, és az utóbbi időkben sokan jelentkeztek, hogy jönnének ők is, így kitaláltunk ennek egy nevet; ez lett a Zsíroskilincs. Hiszen minden kolbásztöltésen, disznóvágáson zsíros a kilincs.” Világos. ?

No de nem babra ment a kolbászkodás, ugyanis komoly tétje volt. Saját kezűleg készített emléktárgyakat kaptak a legjobbak, a fődíj pedig egy grillsütő volt.

A nívós zsűrit mesterdiplomás hentesek és szakácsok alkották, valamint a GypoCircus frontembere (Kecskeméti Sándor) is közöttük volt. A remek hangulat fokozásán a Nokta testvérek fáradoztak örökbecsű kolbásztöltő-slágerekkel.

 

 

G.

További fotók: