quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Promenad.hu archívum

Egy kis szlovák ízcsavar – Galériával!

2016. február 06.


A pitvarosi közösségi háznál negyedik alkalommal rendezték meg a disznótoros napot. Szombaton kora reggel az udvaron le is vágtak egy jószágot, majd feldolgozták, annak érdekében, hogy a fiatalok is megtudják, hogyan is zajlott ez a folyamat egykoron. – Egy vágást kihagytam, de a többiből mindig is kivettem a részemet – mondta Raáb Károlyné, miközben buzgón töltötte a savanyított káposztaleveleket. Terike néni is tagja a helyi szlovák hagyományőrző csoportnak, így egy kis csavar is került a szármába. A titkos hozzávalót azonban nem árulta el. Később azonban fény derült a szlovák ízvilágra, ami nem volt más, mint a pirított vöröshagyma.

Török János 1979 óta lakik Pitvaroson, a szomszédos Csanádpalotáról költözött át. – Két disznót vágtunk, egy 130 kilósat, illetve egy néhány kilóval nagyobbat – tudtuk meg a férfitől. Az egyiket még pénteken vágtak le, hogy abból tudjanak ételeket készíteni a vendégeknek, a szombatit pedig a bemutató miatt szúrták le és dolgozták fel. – Régen úgynevezett trepnin bontottuk szét a jószágot, most már állványon, de az összes többi folyamat megegyezik a hagyományossal, melyeket még az elődeinktől tanultunk – tette hozzá Török János.

Az ismeretek bemutatása elérte a célját, hiszen fiatalok is eljöttek a rendezvényre és rögzítették is az eseményeket. – Két éve vagyok a tagja az úgynevezett Médiakommandónak, s ennek keretében jöttünk el Pitvarosra, hogy megörökítsük a disznóvágást – árulta el a makói Ágoston Csaba Dániel. A 18 esztendős fiatalembert elsősorban a fotózás és a videózás érdekli, de megtanult vágni is, valamint interjúkat készíteni. Pitvaroson erre remek alkalma nyílt, hiszen manapság nem mindenhol találkozhat a fiatal hagyományos disznóöléssel.

– Nem az a célunk, hogy a városok kulturális életét hozzuk el, hanem az, hogy megmutassuk, milyenek is az igazi falusi hagyományok, ezért is rendezzük meg már negyedik alkalommal a disznótorost – nyilatkozta Radó Tibor polgármester. A disznóvágásnak nem csupán az a szerepe, hogy hússal lássa el az embereket, hanem összetartó ereje is van. Régen is ez egy nagyon fontos családi esemény volt, s így van mind a mai napig. – Gyermekként hallgattuk, ahogy az idősek régi történeteket meséltek, valamint megmutatták, mit is kell csinálni, miközben sütöttük a zsírt – emlékezett a múltra a település vezetője. Radó Tibortól megtudtuk, hogy a kedvenc étele a jó fokhagymás sült hús, vagyis a cigánypecsenye. A munkálatok végén – késő délutántól – műsorokkal szórakoztatták a negyedik pitvarosi disznótoros vendégeit.

Munkatársunktól. K.