quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 22. kedd
  -  Magdolna
Makó

Pannonhalmi borvacsora a Gloriusban

2016. január 29.


Bojtor Boglárka – Makó


– Az Apátsági Pincészet a Bencés rendhez kötődik, közel ezer éves története van az ottani szőlészeti és borászati munkának. Ezt az ötvenes évek államosítási folyamatok megakasztották és egészen 2000-ig kellett arra várni, hogy a főapátság újraindítsa ezt a hagyományát – mesélte Liptai Zsolt, borász, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ügyvezető igazgatója. – Ennek oka az volt, hogy a katolikus rend szerette volna maga előállítani azokat az anyagi javakat, melyek működésükhöz szükségesek. Az első szüret tizenhárom éve volt. Ez alatt a tizenhárom évjárat alatt jutottunk el odáig, hogy évente háromszázötvenezer palack bort hozunk a piacra, melyeket már a kontinensen kívül is értékesítjük – mondta.

Liptai Zsolt, a pincészet igazgatója, sokat mesélt a vendégeknek.

A ma esti vacsorán javarészt 2015-ös évjáratú borok szerepeltek a kínálaton. Három fehérbor az említett évjáratból, két vörös pedig a 2014-es és 2013-asból.  A St. Martinus Cuvée Pannonhalma védőszentjének tiszteletére készül minden évben, mely novemberenként azt hivatott bemutatni, hogy milyen is lesz az évjárat. Mellette tramini és olasz rizling is az asztalra került. A pinot noir a szőlészet legnagyobb felületét teszi ki mellette, ám mellette más vörösbor is szerepet kapott, melyet az Infusioni fantázianévre kereszteltek. A különleges nevű bor ma este kizárólag gasztronómiai értelemben került a poharakba. Pannonhalmán az elmúlt évszázadokban ez volt a legjobb minőségű bor, ezért kizárólag ünnepnapokon fogyasztották a szerzetesek.

A makói vendégek visszatérnek egy-egy hasonló vacsorára. 

– Az idén ez az első rendezvényünk, ahol a városnak is kedveskedünk egy borkóstolóval és élőzenével. Az a tapasztalatunk, hogy a makói vendégek legtöbbje visszatér egy-egy ilyen estre, a szállóvendégekkel együtt száz fő volt az étteremben, így nagyszabású vacsorát tartottunk – mondta Gergely Gábor, a Grand Hotel Glorius igazgatója.

A Glorius Hotel következő nagy eseménye a Valentin-nap lesz, ekkor egész hétvégés ajánlattal várják majd a vendégeket.

Az estről készült további képeinket itt tekinthetik meg.