quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 08. 15. péntek
  -  Mária
Makó

Az idősebbek is nyugodtan sózhatnak

2016. január 23.


MH bulvár

Az atlantai Emory University kutatói most azt próbálták kideríteni, hogy milyen összefüggés van a sófogyasztás, a halálozás, a kardiovaszkuláris betegségek között az idősebbek, azaz a 70 év felettiek esetében.

Dr. Andreas P. Kalogeropoulos a csapatával 2642, 71 és 80 év fölötti férfi és nő adatait vizsgálta meg. A kutatók 10 éven keresztül figyelték meg az alanyokat, akik kérdőíveket töltöttek ki arról, hogy milyen az étkezési és sófogyasztási szokásuk.

A 10 év alatt 881-en haltak meg az alanyok közül. 572 esetben szívbetegség, míg 398-nál szívelégtelenség jelentkezett. Az is kiderült, hogy a sófogyasztás egyik halálozásban sem játszott szerepet, mert nagyjából ugyanakkora volt a betegek, illetve az elhunytak aránya, akár 1500 mg-nál kevesebb, 1500 és 2300 mg között, vagy 2300 mg-nál több nátriumot fogyasztottak.

A kutatók elmondták, hogy további vizsgálatokra van szükség a témában, mert még nem tudják biztosan, hogy milyen hatással van a só fogyasztása az idősebb korosztály szervezetére.

A szakemberek szerint a jelenlegi szabályok túlságosan szigorúak, ezért felül kell azokat vizsgálni, hiszen semmi sem indokolja, hogy az idősebbek az átlagosan engedélyezett 2300 mg-nál kevesebb sót fogyasszanak.