Forralt borral sétáltak

Gajáta Fanni – Makó
Napsütötte, bár szeles időben vágtak neki a kertbarátok a hagyományos Vince-napi sétájuknak. A tagok beszélgetve indultak neki a távnak. Előtte nem maradhatott el egy-egy kupica pálinka és bor sem, evvel is felmelegítették magukat.
– A Vince-napi séta még abból az időszakból ered, amikor még az akkori Tűzoltóház Üdülőből indultunk. Ott kimentünk a Maros-partra, végigsétáltunk a töltésen, majd a végén forralt borral és kaláccsal vártuk a társaságot – emlékezett vissza Sarró Mihály, Bruder János Kertbarát Kör elnöke. – Ez a hagyomány már egyidős a klubunkkal.
Mostanában azonban a városban teszik meg a távot: a Hajnal utca sarkán lévő székháztól indulnak, majd körülbelül egy óra alatt bejárják a főteret. A régi hagyományok nem szűntek meg, a séta végén forralt borral és zsíros kenyérrel zárják a délutáni testmozgást. A forró italt Szaveljev Ferencné készíti, aki nem csak vezetőségi tag, hanem a konyhafőnök is.
– Én intéztem a zsíros kenyeret és a forralt bort is – árulta el Marika. – Házi, édes rizlingből készül a forralt bor, amelyben szegfűszeg, szegfűbors, forralt bor és mandarin is van.