Gyökérügyben eláshatjuk magunkat

Tavaly majdnem nyolcezer tonna sárgarépát és petrezselymet, és több mint háromezer tonna céklát importáltunk. A répatermés hat év alatt ötödével, azaz 12 ezer tonnával csökkent, ugyanis míg 2009-ben még közel hatvanezer, 2015-ben már csak 47 ezer tonna répa termett Magyarországon – tudta meg a Helyi Híradók a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnökétől. Ledó Ferenc úgy látja, a jelenség több dologra is visszavezethető.
„A klimatikus viszonyok változása, az aszály miatt ma már nem lehet öntözés nélkül gazdálkodni. Azok a térségek, ahol korábban sárgarépával, gumós zellerrel, céklával, paszternákkal, vagy petrezselyemmel foglalkoztak, folyamatosan elaszályosodnak, és a gazdák rájönnek, hogy öntözés nélkül nem éri meg ezekkel foglalkozni, így sokan felhagynak vele” – részletezte Ledó Ferenc elnök, aki hozzá tette lehetene öntözőrendszereket építeni, de annak a költségei lassan térülnek meg.
De nemcsak az öntőrendszer hiánya okozza a visszaesést, felül kellene vizsgálni a termelési technológiát is, mert az is elavult. Ledó Ferenc szerint csak ezután lehetne felvenni a versenyt az import zöldségekkel.
A konkurencia egyre nagyobb, mert az orosz embargó miatt jelentős mennyiségű olcsó lengyel áru jelent meg az unió piacán, ami Magyarországra is eljut és emiatt csökkent a kereslet a hazai termékek iránt. Mintha felemelt kézzel adnák meg magukat a magyar gazdák, a tavalyihoz képest idén 40 hektárral tovább csökkent a gyökérzöldségek vetésterülete, és csak répából majdnem tízezer tonnával kevesebb termett.
A kisebb vetésterület mellett a forró, száraz nyár is visszavetette a hozamot. A cékla azonban meglepő kivétel, ebből 2014-hez képest, 2015-ben 600 tonnával több termett. A jelenleginél már csak akkor lennének nagyobb bajban ennek a szektornak a résztvevői, ha hirtelen egy jó termésű év jönne. Akkor a tárolással volnának nehézségeik, mert nincs elegendő kapacitás a megtermett zöldségek frissen tartásra.
„A jövő egyik legnagyobb kihívása minden bizonnyal a tárolókapacitás kialakítása lesz, ma ugyanis csak nagyon kevés korszerű raktár áll rendelkezésre, ahol egész évben friss marad az áru. Úgy kell megoldani a tárolást, hogy lehetőleg ne csak a nyár végétől karácsonyig tartó időszakban tudjuk ellátni a hazai kiskereskedelmi láncokat sárgarépával és petrezselyemmel, hanem egész évben” –mondta az elnök. Ledó Ferenc szerint a feldolgozási-csomagolási kapacitásokon is javítani kellene. „A fogyasztók egyre nagyobb része a félkész leveszöldséget keresi, mert kevesebb munka van vele, emiatt egyre kevesebben vesznek földes sárgarépát a piacon. Tehát az új fogyasztói igények szerint legalább félkész állapotban kell előkészíteni a terméket, például tisztítva, darabolva, hogy azt már csak bele kelljen dobni a levesbe, ehhez azonban összefogásra, és jól működő termelői értékesítő szervezetekre van szükség” – vonta le a következtetést a FruitVeb elnöke.
Forrás és fotó: hirado.hu