quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 24. hétfő
  -  Mátyás
Promenad.hu archívum

Tucatnyi disznó bánta – Galériával!

2015. december 19.


A csanádpalotai böllérnap úgy indult, hogy egykoron még a községháza udvarán – akkor még nem kapott városi rangot a település – disznókat tartottak. – Karácsony előtt ezeket levágtuk, s feldolgozott formában szétosztottuk a rászorulók között -nyilatkozta Perneki László alpolgármester. Ez az esemény mára már nemzetközivé nőtte ki magát: szombaton négy románai, egy szerbiai, illetve hét magyar csapat mutatta meg, hogyan is zajlik náluk egy hagyományos disznótor. A felajánlás azonban most is aktuális, hiszen a másnapi, vasárnapi városi karácsonyi ünnepségen főznek a hús nagy részéből mintegy 700 adagnyi pörköltet.

Korábban a településen működött egy kombinát, ahol rengeteg sertést tartottak. – Ez sajnos már megszűnt, magánházaknál még itt-ott foglalkoznak disznókkal, de ez is egyre kevesebb, így a régi disznóvágások is lassan a feledésbe merülnek, ezért is fontos, hogy elsősorban a fiataloknak megmutassuk, hogyan is zajlott ez nagyszüleink idejében – folytatta az alpolgármester. Mivel nem csupán helyi böllérek vettek részt a szombati rendezvényen, így többféle feldolgozást is láthattak az érdeklődők.

A mintegy 2 ezer lelkes vajdasági Padét az ottani Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselte. – Mivel Szerbia nem tagja az uniónak, így nálunk nincsenek olyan szigorú szabályozások az öléssel kapcsolatban, mint Magyarországon, ezért az igazi hagyományos módon csinálhatjuk – tudtuk meg az egyesület elnökétől, Komáromi Lászlótól. Csanádpalota testvértelepülésén a kolbász- és hurkakészítés hasonló, mint nálunk, semmiféle különleges fűszer sem kerül a töltelékbe.

A kissé csapadékos idő sem szegte kedvét a böllérnap résztvevőinek. Fedett helyre vonulva fogtak hozzá az állatok szétbontásához. A hangfalakból szólt a nóta, valamint szépen fogyott a forralt bor és a pálinka is. A reggelire felszolgált hagymás sült vér, valamint fokhagymás máj illata belengte a helyszínt, vagyis a művelődési ház udvarát.

Munkatársunktól. K.