quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 06. péntek
  -  Norbert, Cintia
Promenad.hu archívum

Megvan, miért válogatósak a macskák

2015. november 20.


Tudta, hogy az emberi szervezetben nem csak a nyelven, de a testben sokkal beljebb, a szívben és a tüdőben is találhatók a keserű ízt felfogó receptorok? Ezeknek nyilvánvalóan nem az a szerepük, hogy az étel ízét érzékeljék, hanem az, hogy az említett szerveket érő fertőzéseket időben észleljék.

A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a macskák a növényevő állatokhoz hasonlóan rendelkeznek a keserű ízt érzékelő receptorokkal – ez azért furcsa, mert a húsevőknek általában nincs szükségük ilyen ízlelőbimbókra.

A keserű íz felismerése azért alakult ki a növényevőkben, hogy időben észlelhessék a mérgező palántákat. Az állatok számára az ízek egyébként is inkább a különböző szerepek felismerésére, mint az ízletes ételek élvezetére alakultak ki: az édes ízt például azért preferálják, mert azt jelzi nekik, hogy az ételben cukor van, ami elengedhetetlen a szervezetük energiaellátásához. Ugyanilyen elven azt is meg tudják állapítani, hogy az eléjük rakott étel ártalmas-e rájuk nézve vagy sem.

Az evolúció során az állatok receptorai változnak, és alkalmazkodnak a faj megváltozott életkörülményeihez.

A húsevő macskák például nem érzékelik az édes ízeket, mert nincs szükségük rá.

Viszont ha valóban a növényevők számára jelentős a keserű íz felismerése, a macskáknál miért találhatók meg mégis ezek a receptorok? A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelés Központ tudósai kimutatták, hogy a négylábú diktátorok valóban képesek felismerni a keserű ízeket. A macskák keserű receptorát Tas2r2-nek nevezzük, és reagál a denatónium-benzoát nevű vegyületre, amelyet az emberi ízlelőbimbók is felismernek – ezt használják például a körömrágó gyerekek körmein is.

Valószínűleg ezért a hasonló érzékelésért jelentkezik, hogy a cicák annyira válogatósak abban, mit esznek meg és mit sem.

A kutyák receptorai gyengébbek lehetnek

A macskák receptorai nem az ízérzékelés miatt lehetnek ilyen fejlettek, sokkal inkább hasonlíthatnak a mi szervezetünkben található, a szív és a tüdő környékén található ízreceptorokhoz, és szerepük is ugyanaz lehet. A kutatóknak ugyan erre még kiterjedtebb vizsgálatokat kell végezniük, az evolúciós minták szerint ez a legvalószínűbb magyarázat arra, miért vannak még mindig keserűséget érzékelő ízlelőbimbóik akkor is, ha nincs szükségük rá a túléléshez.

Egy korábbi kutatás még azt is kimutatta, hogy a cicák keserű receptorai még érzékenyebbek is a denatóniumra, mint az emberéi. Valószínűleg ezért van az, hogy a macskák sokkal válogatósabbak a kutyáknál – részletesebben és erősebben érzékelhetik a keserű ízt, mint csaholó társaik, ezért kevesebb mindent is fogad be a gyomruk.

Forrás: origo.hu