Lelepleződtek a romlás virágai

A romlás virágai címmel nyílt meg csütörtök este a makói Hagymaház Galériában a hódmezővásárhelyi születésű Dömötör Mihály fotóművész kiállítása. A galéria vezetője, Karsai Ildikó és Czirbus Gábor alpolgármester köszöntötte a tiszteletbeli makóivá választott alkotót, valamint az érdeklődőket. Révész Róbert játszott ősi keleti hangszereken, majd a közönséget is bevonták az eseményekbe. Minden egyes fotót egy-egy fehér papír takart, rajta egy szó vagy egy rövidke mondat. Ezeket a papírosokat a vendégeknek kellett levenniük, hogy látszódjanak a megörökített hervadt virágok.
Dömötör Mihály sokat járt már Makón. Nem csupán kiállításai nyíltak itt, hanem számos tárlaton ő méltatta az alkotásokat. A mostani munkái közül is jó pár a Maros-partján készült, többek között a régi zsidó temetőben fotózott hervadó növényeket. – Több helyről is kaptam inspirációt, hogy ne viruló, hanem pusztuló virágokat örökítsek meg – nyilatkozta Dömötör Mihály. Így például a Nyugat egykori szerkesztője, Osvát Ernő írta a következőt: “A hervadás szépsége a virulás véglobogása.” – ez is arra ösztönözte a fotóst, hogy ezt a témát válassza.
– Mindig is a valóságnak a létezésnek a peremvidékei érdekeltek, gondolok itt arra, amikor árnyképeket készítek, akkor is valami hasonlót kapok, hiszen az árnyék van is, meg nincs is – fejtette ki a fotóművész. Dömötör Mihály elárulta, hogy semmi pluszt nem tett a mostani képeihez, egyedül a megvilágítás változtatásaival hangsúlyozta ki a hervadt virágok szépségeit.
Arra kérdésre, miszerint hol lehet a legjobban hervadt virágokra lelni, a következőt válaszolta: járom a virágboltokat, ahol elkérem a tönkrement növényeket, de a legjobb hely, a temetők kukái – tudtuk meg Dömötör Mihálytól. Ezen kívül minden ismerősének, akinek virágot ad valamilyen ünnep kapcsán, a lelkére köti, ki ne dobja, ha elhervadt, elmegy érte. Azt is megtudtuk a művésztől, hogy a fotózás után sem végzik a szemetesben a “modellek”, hanem összegyűjti őket és szegedi lakhelyéhez közeli kis erdőben szétszórja az enyészetnek.
Munkatársunktól. K.