quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 29. kedd
  -  Márta, Flóra
Makó

250 mics készült Nagylakon

2015. október 16.


Gajáta Fanni – Nagylak


Kenyérrel és mustárral illik fogyasztani a micset, tudtuk meg Vetróné Negreu Marianától az Országos Román Önkormányzat képviselőjétől. Az idén már 15. alkalommal megrendezett partin közel 250 darab mics sült ki, ahol a más nemzetiségi gasztronómiával való ismerkedés a lényeg.

– Három fajta húsból készül, marhából, sertésből és birkából. Mást nem lehet elárulni róla, titkos a recept – mondta nevetve a képviselő. – Ezt autentikusan faszénen kell sütni és vízzel kell locsolgatni, hogy ne égjen oda.

Mariana azt is elárulta, hogy egy átlagos román családnál bármikor az asztalra kerülhet ez a fogás: családi ebédnél és ünnepekkor is. A másik nemzeti ételük, a puliszka, amelyet nem csak köretként lehet fogyasztani. Készülhet rakott, tepertős, kolbászos, sajtos és tejfölös puliszka is.

Szekeres Mária, a helyi posta dolgozója elismerősen nyilatkozott a micsről.

– Engem a helyiek hívtak el a mai rendezvényre, amelyre szívesen eljöttem. Nagyon ízlett, főleg mustárral. Bár a birkahúst nem szeretem, de így, hogy a háromféle hús össze van dolgozva egyáltalán nem érződött ki rajta – mondta a hölgy. Többen is ezen a véleményen voltak, az Utazó Planetárium budapesti alkalmazottja is.

– A rendezvény célja, a hagyományos ételek bemutatása, kóstolása valamint összekapcsolva az ismeretterjesztéssel, amelyet ma az Utazó Planetárium szolgáltatja – tudtuk meg Vighné Ménesi Zsuzsannától, a nagylaki önkormányzat kisebbségi referensétől. – Ezen a mics partin kívül másik nagy nemzetiségi rendezvényünk a Kisebbségek Napja, amelyet decemberben tartunk, összekötve a karácsonyi ünnepséggel.