Melyik fröccsöt szeretik legjobban Vásárhelyen? – Szavazás

Kis- és nagyfröccs, hosszúlépés, házmester és maflás, piros és fehér – a bor és a szóda egyvelegének számtalan kombinációja ismert a magyar italkultúrában.
A fröccs ugyanis hamisítatlan magyar ital. Keddtől a Hungarikum Bizottság is felvette a tradicionális honi termékek sorába.
Az első fröccsöt a szódavíz – pontosabban a szódavíz készítő gép – feltatalálója, az elektorfizika nagy tudósa, Jedlik Ányos dobta be a gallérja mögé, szinte napra pontosan 173 éve, 1842 októberében, egy, az író Fáy Andrással és a nagy magyar költő, Vörösmarty Mihállyal közös poharazgatás során.
A korabeli feljegyzések szerint Jedlik a németes spriccer néven illette az új koktélt, a Szózat atyja javasolta a magyarosabb fröccs nevet.
Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vörösmarty mellett az irodalom más jeles alakjai is előszeretettel fogyasztották ezt az italt. Nagy barátja volt Móra Ferenc, József Attila vagy épp Krúdy Gyula is. Utóbbiról egy fröccsfajtát is elneveztek. A Krúdy kilenc deci borból és egy deci szódából áll. A századforduló nagy prózaírója itta így a spriccert, mondván a bort elég csak megijeszteni, „megnevettetni” egy kis buborékkal.
A fröccsök népszerűsége ma is töretlen. A szakértők elsősorban az olaszrizlingből illetve a hárslevelűből készült borokhoz ajánlják, ugyanakkor egyre divatosabbak a különböző rozéfröccsök is.
És önnek melyik a kedvence? Szavazzon, majd írja meg nekünk kommentbe, hol lehet Vásárhelyen a legjobb fröccsöt kapni!