Ez igen! Hungarikum lett a fröccs!

Felkerült a hungarikumok sorába a debreceni pároskolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla virágzat. A négy új termékkel 54-re nőtt a hungarikumok száma. A döntést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be a a Hungarikum Bizottság keddi, debreceni ülését követően.
A tárcavezető a debreceni pároskolbászt olyan népi eredetű ételnek nevezte, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig. A miniszter reményét fejezte ki, ez a döntés is hozzájárul majd ahhoz, hogy a régi debreceni ízvilág még kedveltebb és keresettebb legyen a piacon.
Fotó: MTI
Az immáron kétszáz éves fröccs kapcsán úgy fogalmazott, reméli, hogy a tucatnyi formában ismert ital hungarikummá minősítése segíteni fogja a szőlőtermesztést egyúttal a kulturált borfogyasztás elterjedését. Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente – ecsetelte a földművelésügyi miniszter.
A magyar Alföld legértékesebb gyógynövényéről szólva azt mondta, az a magyar népi gyógyászat egyik legfontosabb felfedezése, ezért válhatott hungarikummá.