quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Vásárhely24.com archívum

Több zöldség, gyümölcs, hal ebédre – de a sót otthonról hozzák

2015. október 13.








Hároméves türelmi idő után szeptember 1-jétől már kötelezően kell alkalmazni a közétkeztetési rendeletet a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, valamint kórházakban. A rendelet részletesen szabályozza adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Vásárhely legnagyobb közétkeztetője a Hód-Menza kft, napi 11 ezer adag ételt készít. Ma már nemcsak a városban szolgáltatnak, a közgyűlés kérésére piaci alapon is működnek. Az 5 évvel ezelőtti árbevételnek ma már a másfélszeresét tudják. Az éves 1 milliárdos árbevétel nyereségéből a gyermekétkeztetés fejlesztésére forgatnak vissza pénzeket, legutóbb például 40 millióból a korszerű étkeztetésre eszközökre beruháztak.

A menzareform tapasztalatairól dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Kovács Pál, a Hód-Menza Kft. ügyvezetője és Kis Zsolt, a kft. élelmezési vezetője Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ebédlőjében tartott összefoglalót.

Dr. Kószó Péter elmondta, a város tulajdonában álló cég kiválóan megfelel az elvárásoknak, nagy kritika nem is éri a céget. A nyáron elkezdtek egy mozgalmat, a szabályok kapcsán egyeztetésbe kezdtek melyet rendszeresítenek, a jövőben a gyerekek segítségével, közösen állítják össze a közétkeztetést, vagy akár a menük összetételét. Kiemelte, 3 éve a Hód-Menza nem emelte például az árait, ugyanakkor az óvodások 90, az iskolások 60 százaléka teljesen ingyenesen étkezik Vásárhelyen.

Kovács Pál elmondta, kihívás volt az elmúlt 5 év, de leginkább az elmúlt esztendő a kft-nek. Kiemelte, nem rossz a közétkeztetés helyzete, több hozzájuk hasonló cég van, ahol nemcsak minőségi alapanyagokból főznek, de követik a korszerű táplálkozás trendjeit is. Hangsúlyozta, a menza is egy piac, ahol a gyerekek elvárásainak kell maximálisan megfelelni. Vásárhelyen 4000 gyermek étkezik, ehhez pedig 3000 további idős, vagy ellátott étkeztetése tartozik hozzájuk, az ő elégedettségük lesz a legfontosabb a jövőben is.

Kis Zsolt, a kft. élelmezési vezetője elmondta, a szeptember 1-jétől életbe lépett rendelet nagy kihívás, de szép feladat is. A fehér kenyér, a cukor száműzése, a só minimalizálása, a tej, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonák használata mellett, a zsíros húsokat igyekszenek kerülni, kevesebb krumplit, több halat készítenek.

A legnehezebb a sóval kapcsolatos rész betartása, hiába használnak kevesebbet az étel elkészítésekor, a gyerekek, vagy a felnőttek azt magukkal viszik.  Kószó Péter hozzátette, a szigorú rendelet sót érintő részével átestek a ló túloldalára, tudván Magyarország lakossága jódhiányos környezetben él, így arra szükségünk lenne, mivel a Hód-Menza is jódozott sót használ.

Juhászné Wolf Edit, Kertvárosi Katolikus Általános igazgatója elmondta, évek óta a Hód-Menzától rendelik meg a napi étkeztetést és maximálisan elégedettek vele – ezt rendszeresen szondázzák az iskola 446 tanulójánál. Az iskola ebédlőjét egyébként nemrégiben újították fel, csak a bútorokra 2 milliót költöttek.