Több zöldség, gyümölcs, hal ebédre – de a sót otthonról hozzák


Hároméves türelmi idő után szeptember 1-jétől már kötelezően kell alkalmazni a közétkeztetési rendeletet a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon, valamint kórházakban. A rendelet részletesen szabályozza adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Vásárhely legnagyobb közétkeztetője a Hód-Menza kft, napi 11 ezer adag ételt készít. Ma már nemcsak a városban szolgáltatnak, a közgyűlés kérésére piaci alapon is működnek. Az 5 évvel ezelőtti árbevételnek ma már a másfélszeresét tudják. Az éves 1 milliárdos árbevétel nyereségéből a gyermekétkeztetés fejlesztésére forgatnak vissza pénzeket, legutóbb például 40 millióból a korszerű étkeztetésre eszközökre beruháztak.
A menzareform tapasztalatairól dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, Kovács Pál, a Hód-Menza Kft. ügyvezetője és Kis Zsolt, a kft. élelmezési vezetője Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ebédlőjében tartott összefoglalót.
Dr. Kószó Péter elmondta, a város tulajdonában álló cég kiválóan megfelel az elvárásoknak, nagy kritika nem is éri a céget. A nyáron elkezdtek egy mozgalmat, a szabályok kapcsán egyeztetésbe kezdtek melyet rendszeresítenek, a jövőben a gyerekek segítségével, közösen állítják össze a közétkeztetést, vagy akár a menük összetételét. Kiemelte, 3 éve a Hód-Menza nem emelte például az árait, ugyanakkor az óvodások 90, az iskolások 60 százaléka teljesen ingyenesen étkezik Vásárhelyen.
Kovács Pál elmondta, kihívás volt az elmúlt 5 év, de leginkább az elmúlt esztendő a kft-nek. Kiemelte, nem rossz a közétkeztetés helyzete, több hozzájuk hasonló cég van, ahol nemcsak minőségi alapanyagokból főznek, de követik a korszerű táplálkozás trendjeit is. Hangsúlyozta, a menza is egy piac, ahol a gyerekek elvárásainak kell maximálisan megfelelni. Vásárhelyen 4000 gyermek étkezik, ehhez pedig 3000 további idős, vagy ellátott étkeztetése tartozik hozzájuk, az ő elégedettségük lesz a legfontosabb a jövőben is.
Kis Zsolt, a kft. élelmezési vezetője elmondta, a szeptember 1-jétől életbe lépett rendelet nagy kihívás, de szép feladat is. A fehér kenyér, a cukor száműzése, a só minimalizálása, a tej, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök teljes kiőrlésű gabonák használata mellett, a zsíros húsokat igyekszenek kerülni, kevesebb krumplit, több halat készítenek.
A legnehezebb a sóval kapcsolatos rész betartása, hiába használnak kevesebbet az étel elkészítésekor, a gyerekek, vagy a felnőttek azt magukkal viszik. Kószó Péter hozzátette, a szigorú rendelet sót érintő részével átestek a ló túloldalára, tudván Magyarország lakossága jódhiányos környezetben él, így arra szükségünk lenne, mivel a Hód-Menza is jódozott sót használ.
Juhászné Wolf Edit, Kertvárosi Katolikus Általános igazgatója elmondta, évek óta a Hód-Menzától rendelik meg a napi étkeztetést és maximálisan elégedettek vele – ezt rendszeresen szondázzák az iskola 446 tanulójánál. Az iskola ebédlőjét egyébként nemrégiben újították fel, csak a bútorokra 2 milliót költöttek.