Vízen-kullogó perec és társai a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján

A hagyományok nyomába eredhetünk egy kicsit a hétvégén, ugyanis szombaton és vasárnap minden, ami vásárhelyi, egy helyre koncentrálódik, a Kossuth térre. A fesztivál neve azért sejteti, hogy a szervezők kedvezni akartak a magyar embernek, aki enni – ha nem is mindennél jobban, de – szeret (talán ez az oka, hogy még a sajtótájékoztatón is megleptek bennünket helyben készített pereckével). Felvonulnak tehát a „Vásárhelyikumok”, vagyis a csak erre a tájegységre jellemző ételek.
– Hódmezővásárhely csatlakozott a slow city mozgalomhoz, amelynek egyik célja, hogy a helyi értékekre felhívja a figyelmet, illetve népszerűsítse azokat. Évekkel ezelőtt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ elindította a Tájházban ezt a fesztivált, a várossal összefogva szeretnénk kiterjeszteni annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg azokat az ételeket, amiket anyáink, nagyanyáink főztek – mondta el Benkő Zsolt.
Emellett persze rengeteg színes-szagos program lesz. Kerekasztal beszélgetések keretében mélyíthetjük a tudásunkat (vagy legalábbis enyhíthetjük kíváncsiságunkat), ugyanis autentikus szakemberek mesélnek arról szombaton, hogyan készül egy-egy speciális étel. Míg vasárnap séfek tárgyalják meg azt, hogyan lehet aktualizálni egy-egy ősi receptet.
– A főzőversenyen túl akad még számos pontja a rendezvénynek, amikor kipróbálhatják magukat az emberek: a kicsik például kenyérlángos sütéssel is próbálkozhatnak. Valamint lesz kézművesfoglalkozás, és Szent Mihály napjához kapcsolódóan állatsimogató is lesz – fogalmazott Varga Anikó.
A helyi ételek mellé pedig a helyi zenekarok nyújtotta muzsika dukál. Szombaton a Why not ls a Twentees zenél 8, illetve 10 órától. Vasárnap pedig az Otrosinka testvérek és a Pop Art nevű formációk csapnak a húrok közibe.
ÉR.