quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 22. kedd
  -  Csilla, Noémi
Promenad.hu archívum

Vízen-kullogó perec és társai a Vásárhelyi Ízök Fesztiválján

2015. szeptember 22.


A hagyományok nyomába eredhetünk egy kicsit a hétvégén, ugyanis szombaton és vasárnap minden, ami vásárhelyi, egy helyre koncentrálódik, a Kossuth térre. A fesztivál neve azért sejteti, hogy a szervezők kedvezni akartak a magyar embernek, aki enni – ha nem is mindennél jobban, de – szeret (talán ez az oka, hogy még a sajtótájékoztatón is megleptek bennünket helyben készített pereckével). Felvonulnak tehát a „Vásárhelyikumok”, vagyis a csak erre a tájegységre jellemző ételek.

– Hódmezővásárhely csatlakozott a slow city mozgalomhoz, amelynek egyik célja, hogy a helyi értékekre felhívja a figyelmet, illetve népszerűsítse azokat. Évekkel ezelőtt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ elindította a Tájházban ezt a fesztivált, a várossal összefogva szeretnénk kiterjeszteni annak érdekében, hogy minél többen ismerjék meg azokat az ételeket, amiket anyáink, nagyanyáink főztek – mondta el Benkő Zsolt.

Emellett persze rengeteg színes-szagos program lesz. Kerekasztal beszélgetések keretében mélyíthetjük a tudásunkat (vagy legalábbis enyhíthetjük kíváncsiságunkat), ugyanis autentikus szakemberek mesélnek arról szombaton, hogyan készül egy-egy speciális étel. Míg vasárnap séfek tárgyalják meg azt, hogyan lehet aktualizálni egy-egy ősi receptet.

– A főzőversenyen túl akad még számos pontja a rendezvénynek, amikor kipróbálhatják magukat az emberek: a kicsik például kenyérlángos sütéssel is próbálkozhatnak. Valamint lesz kézművesfoglalkozás, és Szent Mihály napjához kapcsolódóan állatsimogató is lesz – fogalmazott Varga Anikó.

A helyi ételek mellé pedig a helyi zenekarok nyújtotta muzsika dukál. Szombaton a Why not ls a Twentees zenél 8, illetve 10 órától. Vasárnap pedig az Otrosinka testvérek és a Pop Art nevű formációk csapnak a húrok közibe.

ÉR.