quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 27. vasárnap
  -  Olga, Liliána
Makó

Hagymát is formáz a gyümölcsfaragó

2015. szeptember 22.


Major Zsuzsanna – Maroslele


Tűzpadka. A 16.században ezen készítették a finom lakomákat, a szegedi Tánczos Sándor pedig ezt a nevet választotta tevékenységéhez. A térségben több helyen megfordult már látványos hobbijával: zöldség és gyümölcs kreációkat készít.

Ezek bizony faragott almák.

A szerencsésebbek találkozhattak már vele a Makói Hagymafesztiválon, a szegedi halfesztiválon vagy a térségi települések falunapjain. Több díjat is nyert már csodálatosan díszített táljaival, amik nemcsak szépen, hanem ehetőek is.

A Maroslelei falunapon ezt a szép tálat készítette, almából. – Igazán különleges falu napon jártam Maroslelén. Igazából a Fesztivál jelzőt jobbnak találnám erre az eseményre. Kiváló szervezés, változatos programok, jó zene, és nagyon finom bográcsos ételek a központban! Én már csak tudom, mivel az ételek zsűrizésére is felkértek… Ezt a tálat készítettem a maroslelei érdeklődőknek. Nagyon köszönöm az elismeréseket, igazán jól éreztem magam! – írta facebook oldalán. Itt mutatta meg, hogyan kell vöröshagymadíszt készíteni.

A lényege, hogy a héjától megtisztított hagymát a csúcsánál háromszög alakban, néhány milliméter mélyen, – éppen, hogy az alatta lévő réteget ne sértsük meg -, a kés hegyével bevagdossuk. Ezután kiindulva a háromszögek csúcsaitól a hagyma aljáig vonalakat húzunk, majd ha ez meg van, kiemeljük a rombusz alakú réteget a hagymából, ezzel egy sornyi díszünk meg is van, erre jön hasonló módon a következő. A végeredmény pedig egy szép fej hagyma lesz, ami sültes tálak, étvágygerjesztő falatok látványos kísérője lehet az asztalon.