quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 29. kedd
  -  Márta, Flóra
Makó

A birkapörkölt volt a legkapósabb

2015. szeptember 19.


Gajáta Fanni – Apátfalva


Első alkalommal rendezték meg az Apátfalvi Gasztronómiai Fesztivált, míg másodjára a Cigány Gasztronómiai Fesztivált. Bár a két főzőkultúra szinte ugyanaz, Károlyi Sándor elmondta, a cigány konyha az egyszerű magyaros ételt vagy sok hússal vagy fűszerrel pótolja meg. A Cigány Nemzetiségi Önkormányzat sátra alatt szárma és paradicsomos káposzta rotyogott, amely tyúkhússal, oldalassal és nyakassal volt megbolondítva.

– Paradicsomos káposztát és töltött káposztát főzök, régi gasztronómia szerint. Az öregeinktől tanultuk ezeket – mondta Károly János, aki azt is elárulta, hogy 25 kiló sertéshúsból készült el a két étel. – Ezek mellé az ételek mellé bodagot adunk, amely a mi kenyerünk.

Ezek mellett Langó Zsolt birkapörköltet főzött, Lipták Mihály pedig paszúrlevest készített. Az édességekből sem volt hiány: apátfalvi diós-mákos gyúrt bélest, diós lekváros rácsos linzert és „cúkoros” pogácsát sütöttek az asszonyok, a kisebbek mézeskalácsot díszítettek illetve az Apátfalvi Ifjúsági Klub tagjai kókuszgolyót gyúrtak.

A bodag tésztája várja, hogy a kemencébe kerülhessen.

– Talán méltatlanul maradt ki kulturális örökségünk ápolásából a gasztronómia, pedig tradicionális ételeinket sem feledhetjük. A mai rendezvényt azzal a céllal hoztuk létre, hogy kultúránk e területén kalandozhassunk – mondta Bálintné Siprikó Zsuzsanna. – Az apátfalvi gasztrokultúra bemutatása mellett szerettünk volna bepillantani az Apátfalván élő nemzetiségiek ételkultúrájába is és megismerni azokat.

Károlyi Sándor, aki a helyi kisebbségi önkormányzat elnöke, szabadidejében szakmájának, a konzervgyártó mesterszakmunkásság tevékenységeinek is hódol.

– 1969-ben végeztem el ezt a szakmát, ennek köszönhetően én készítem otthon a családnak a befőtteket, savanyúságot, lekvárt. Kimondottan kedvencem a paradicsom ivólé, amely teljesen bio. Csak én készítem úgy, hogy a zöldség héját nem tartalmazza, csak a húsát. Ilyennel még kereskedelemben nem találkoztam.

Ma az apátfalvi festő, Nagy Zoltán kiállítása is megnyílt a Faluházban. A művész alkotásai mellett az Apátfalvi Dózsa György Általános Iskola cigány tanulóinak rajzait, festményeit is megtekinthetik az érdeklődők. 

Délelőtt a kicsik együtt futottak a félmaraton futóival, akik viszont még ettől sem fáradtak ki, a zumbát is kipróbálhatták. A délutánt Postás Józsi fellépése és az ételek elfogyasztása zárta.

A gasztrofesztivál képei itt láthatók.