Kurai László marhapörköltje a bajnok

Korom András – Makó
Ki a fatüzelésre, ki a palackos gáz lángjára, ki pedig egyszerre mindkettőre esküdött a ma reggel, még némileg ködös időben kezdődött főzőverseny indulói között. A zömében baráti társaságokból, családtagokból vagy facebookos csoport tagjaiból álló csapatok közül akadt, aki szerint a fa füstje és lángjának hőmérséklete jelentősen hozzátesz az étel ízéhez. Aki azonban a gázt választotta, azt mondta, hogy annak a lángját úgy szabályozza, ahogy azt az étel megköveteli. A rotyogó ételek titkát, azaz, hogy mi a saját recept különlegessége pedig senki sem árulta el.
Őzpörköltet készített Vörös József csapata, mégpedig abból a 16 kilós állatból, melyet a vadászként saját maga ejtett el a Maros árterében.
– Mi hagyományos ételt, pacalpörköltet készítünk – árulta el egy bográccsal később Náhlik Károly. Hozzátette: mindenki a saját ízlése szerint ízesíti, s titka nem más, minthogy szeretetből kell csinálni.
Kerekes Antal ínycsiklandozó illatokat árasztó marhalábszár bográcsosához 10 kiló húst és 2 csülköt használt fel, plusz a kellő mennyiségű hagymát, zöldségeket és fűszereket.
– Tavaly pacallal indultunk, most pedig ezt készítjük egy 10 fős baráti társaságnak – árulta el.
Közben az alkalmi szakácsok kavartak egyet-egyet a fakanalakkal az ételeken, illetve meg-megforgatták kézzel a bográcsokat, hogy megmozgassák benne az ételeket.
A Kádár József vezette Csanád és Térsége Gazdakör 50 személyes marhapörköltje a családtagok és a barátok számára készült, 30 kiló húsból. A szakács feladatokat ellátó Konti Sándor arra a kérdésünkre, mi is a finom marhapörkölt titka, azt mondta, hogy ízlés szerint kell ízesíteni de nem szabad kihagyni belőle a makói hagymát.
Nem csak füstje, lángja is volt.
A makói Szőlőcsárda 10 személyes kakaspörköltjét készítő Tóth-Kása András elárulta, főztje ízét és zamatát a belevalókon kívül a két 8-10 kilós kakas adja meg.
Az idei főzőversenyen a Facebookon alakult Szeretem Makót csoport is indult, Kisfügedi László irányításával 40 főre készítettek ételt, finom marhapörköltöt.
A legnagyobb létszámú csoportnak, a Kiss és fia, illetve a Parkland vendégház jóvoltából készült 70 személyes marhapörkölt. A brutálisnak tűnő, de kiporciózva is meglehetős adagot a Maros Néptánccsoport tagjai mintegy fele fogyasztotta el.
Ismét különlegességnek számított a hagyományos cigány étel, a szárma, melyet Kucsora József és Bakai Mihály készített. A kondérba rotyogó finomsághoz többek közt négy kiló körmöt, és másfél kiló disznó”nyulját” is felhasználtak.
Készül a szárma.
A Mihály Zoltánból, Gergely Gáborból, Nagygyörgy Zoltánból és Weszelyné Végsheő Henriettából álló zsűritől végül huszonnyolc versenyző kérte az elkészült bográcsos érzékszervi vizsgálatát. Az illatok és az ízek versenyében a pálmát, azaz az első díja Kurai László marhapörköltje vitte el, második lett Mátó Lajos kakaspörköltje, harmadik helyezést ért el a Malibu (Kiss Ádám) töltött hagymája. Különdíjat kapott a Makói garnélák csapata, mediterrán fokhagymás garnéla, óföldeáki vajas spagettivel és fetasajtos pirítóssal menüje.
Fakanállal a bográcsban. Forgatással is ment.
Az első három helyezett ajándékcsomagot, míg a különdíjas egy üveg bort kapott. A legfőbb nyertesek pedig mindazok voltak, akik elfogyasztották mind a harmincnégy bogrács finom tartalmát.
A főzőversenyről készült képgalériánk itt tekinthető meg.