quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 02. 23. vasárnap
  -  Alfréd
Vásárhely24.com archívum

Százhatvankét éves a chips

2015. augusztus 29.

Sokan modern „műkajának” tartják, pedig már több mint másfél évszázados a burgonyaszelet. A chips augusztusban ünnepli születésnapját. Az évforduló apropóján íme, tíz érdekesség a chipsről.

A sültkrumpil túl vastag volt

George Crum szakács egy étteremben dolgozott Saratoga Springsben, 1853-ban. Augusztus 24-én történt, hogy egy vendég szerint a sült krumpli szeletek túl vastagok voltak. Crum a burgonyát egyre vékonyabbra vágva többször is megpróbált a kedvére tenni, végül már szándékosan olyan vékonyra, hogy azt ne lehessen villával enni. A vendég azonban igencsak ízlettek az extra vékonyra vágott, ropogós szeletek és megszületett a chips.

Sokáig csak sós volt

A chips népszerűségét sokáig visszafogta, hogy csak sós ízesítéssel lehetett gyártani. A fűszerek egyenletes felszórását elsőként csak a 40-es években, egy írországi üzemben, a Tayto-nál tudták megoldani, ezt követően a gyár akkori tulajdonosa az ország egyik leggazdagabb embere lett.

Jöttek a fűszerek

Az első fűszerezett chipsek sajtos-hagymás és ecetes-sós ízesítéssel kerültek a polcokra, de a konyhában használatos bármilyen fűszer, fűszerkeverék jól illeszkedik a sült krumpli ízéhez, az új technológia bevezetése nagy lökést adott a chips további népszerűségének.

Autógyárosok alapították az egyik legismertebb márkát

A Chio cég a II. világháborúnak köszönhette megalakulását. Mivel az Opel család nem üzemeltethette tovább a lebombázott, széthordott autógyárát, más iparág felé nyitottak és 1962-ben Carlo, Heinz és Irmgard Opel megalapították a Chio Chips GmbH-t. A Chio név az alapítók keresztneveinek kezdőbetűiből, valamint az Opel családnév első betűjéből állt össze.  A gyárat és a márkát később a német Intersnack snackgyártó vásárolta meg.

Tényleg krumpliból van

A chips tényleg krumpliból van. 1 kilogramm burgonyaszirom előállításához 3,5 kg nyers burgonyára van szükség, mivel a sütés során szinte az összes nedvesség távozik a burgonyaszeletekből.

ChipsForrás: Pixabay.com

Mikor fogyasszuk?

Felmerül a kérdés, hogy fér bele a burgonyachips egy kiegyensúlyozott étrendbe. Mérsékelt energiabevitel esetén a burgonyachipsnek akár heti több alkalommal is! Fontos viszont, hogy alkalmanként 30-50 grammot fogyasszunk csak, és inkább főétkezések között.

Pálmaolajra cserélték a disznózsírt

A vezető márkák mindent megtesznek, hogy javítsanak a chips megítélésén: a 100 évvel ezelőtti disznózsírt mára leváltotta a pálmaolaj, sőt az igazán tudatos gyártók különleges napraforgóolajból nyert, egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olajban sütik a szeleteket.

Már nem haszálnak ízfokozókat

Időnként komoly aggályok merülnek fel a mesterséges (nátrium-glutamátos) ízfokozókkal szemben is, de leglelkiismeretesebb gyártók már ilyet sem használnak, nem is beszélve a tartósítószerekről vagy a mesterséges színezőanyagokról.

Kevés chipset eszünk

Magyarországra a 90-es években jutott el a chips, de az egy főre jutó chipsfogyasztás ma is igen alacsony: 400g/fő/év. Európában csak Bulgária van mögöttünk. Évi 400 gramm chips a teljes sóbevitelünknek csak 1 ezrelékét tartalmazza.

A lengyelek igazi ínyencek

A magyarok leginkább a tejfölös ízeket kedvelik, a németek viszont a magyar paprikára voksolnak. A franciák és az angolok sósan szeretik a chipset, míg a lengyelek igazi ínyencek, ha burgonyaszeletekről van szó.