Megszűnhet a makói sült csirke szag

Makó Híradó – Makó
Még január közepén – ahogy arról beszámoltunk – tett gyárlátogatást, Karkas Mihály igazgató meghívására a Givaudannál a makói képviselő-testület tagjai, akik töviről-hegyire megismerkedtek az ízesítőgyártás üzemi folyamatával.
Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester ezt megelőző látogatása eredményeképp tartott tájékoztatón – megbízható információink szerint – szó esett a makóiak, a gyár szagkibocsátásával kapcsolatos panaszáról is. A helybéliek által csak sültcsirke szaggal kapcsolatban elhangzott, hogy HEPA- és nanoszűrők beépítésével igyekeznek csökkenteni ezt a főleg a közeli utcákon élők számára bosszantó környezetterhelést.
A makóiak nem csak februárban, de előtte és utána különböző utcafórumokon is panaszkodtak a gyár felől érkező bűzre, olyan is akadt köztük, aki szabályos dokumentációt vezetett arról, melyik nap és hány órakor lehetett érezni a bűzt. És nem csak a közeli utcákban, hanem a város egész területén lehetett érezni többször is a sült csirke illatot, mely a 400 embert foglalkoztató ízesítő- és illatanyag gyártójából árad.
Még akkor megkérdeztük Karkas Mihály gyárigazgatót, hogy állnak a munkálatokkal. E-mailon küldött válaszában azt közölte: belső felmérést folytatnak a lehetséges szagforrások ellenőrzése érdekében, közösen dolgozva a Givaudan nemzetközi szakértőivel. A szakemberek a gyár körül, de benn a városban beleszippantottak a levegőbe, de csak néhány esetben éreztek idegen szagot.
Azóta a helyzet némileg megváltozott. a gyár és a makói önkormányzat lapunkhoz is eljutott levele szerint a cég a szagkibocsátás megakadályozása érdekében először április végére, május elejére ígért megoldást, majd Karkas Mihály júliusban arról tájékoztatta a városvezetést, miszerint több intézkedést is hoztak, hogy a szagok ne szabaduljanak ki az üzemből: műszaki átalakításokat végre a városhoz legközelebb lévő szennyvíztisztítóban, s továbbra is (szag)ellenőrzéseket folytatnak városszerte.
A tájékoztató szerint szeptemberben nyílt napot rendeznek – az egyébként a média által üzem közben nem fotózható – gyárban, hogy bárki megismerhesse az működését, termékeit és megismerhesse azokat a technikákat, melyeket a szaghatás redukálása érdekében működtetnek.
Az önkormányzat továbbra is együttműködik a Givaudannal, hogy megoldódjon a helyzet ls értékeli a gyár eddig, ennek az érdekében tett lépései – fogalmazták meg a levélben.