quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 04. 19. szombat
  -  Emma
Promenad.hu archívum

A borokról mesterfokon

2015. augusztus 20.



A tegnapi napon már beszámoltunk arról, hogy milyen díjnyertes borokat kóstolhatunk meg a borfesztiválon jártunkban-keltünkben. Azonban nem mindegy, hogy ezeket a borokat mivel fogyasztjuk, illetve a tudomány már ott elkezdődik, hogy egyáltalán hogyan táruljuk ezeket, hogyan nyissunk meg egy-egy butéliát… Hosszasan lehetne még sorolni, hogyan lehet elrontani egy jó bort.

Keresztes László mesterpincér azonban szerencsére most a nagyközönség elé tárta tudományát, így aki csütörtök délután a Kossuth téren sétált, az néhány hasznos tanácsot elcsíphetett a szakembertől.

No, de mitől is mesterpincér a mesterpincér. Természetesen a fejében – meg a kezében – lévő tudás mindennek az alapja. A folyamatos képzés elengedhetetlen, amelyből aztán a vizsgázás sem maradhat el.

– Egy jó bor kiválasztása egy vacsorához, étkezéshez nem egyszerű feladat, komplex kihívás. Egy jó ételt nagyon el tud rontani egy rosszul megválasztott bor – árulta el Keresztes László.

A bemutató során arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy olyan apróságok, mint a pohár, a nyitó hogyan tudja meghatározni a bor nyújtotta ízélményt. Illetve bemutatta még a borszellőztetésének tudományát is.

Herczeg Sándor, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa segítette a mesterpincért kérdéseivel. A színpad környéki padok a jóízű beszélgetés hatására folyamatosan teltek meg, de akadtak olyanok is, akik csak meg-megálltak, hogy belehallgassanak az előadásba.

A borfesztivál további napjain Keresztes László és Herczeg Sándor tovább folytatja értekezését az isteni nedűről.

ÉR.