A borokról mesterfokon

A tegnapi napon már beszámoltunk arról, hogy milyen díjnyertes borokat kóstolhatunk meg a borfesztiválon jártunkban-keltünkben. Azonban nem mindegy, hogy ezeket a borokat mivel fogyasztjuk, illetve a tudomány már ott elkezdődik, hogy egyáltalán hogyan táruljuk ezeket, hogyan nyissunk meg egy-egy butéliát… Hosszasan lehetne még sorolni, hogyan lehet elrontani egy jó bort.
Keresztes László mesterpincér azonban szerencsére most a nagyközönség elé tárta tudományát, így aki csütörtök délután a Kossuth téren sétált, az néhány hasznos tanácsot elcsíphetett a szakembertől.
No, de mitől is mesterpincér a mesterpincér. Természetesen a fejében – meg a kezében – lévő tudás mindennek az alapja. A folyamatos képzés elengedhetetlen, amelyből aztán a vizsgázás sem maradhat el.
– Egy jó bor kiválasztása egy vacsorához, étkezéshez nem egyszerű feladat, komplex kihívás. Egy jó ételt nagyon el tud rontani egy rosszul megválasztott bor – árulta el Keresztes László.
A bemutató során arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy olyan apróságok, mint a pohár, a nyitó hogyan tudja meghatározni a bor nyújtotta ízélményt. Illetve bemutatta még a borszellőztetésének tudományát is.
Herczeg Sándor, a Rádió 7 és a promenad.hu munkatársa segítette a mesterpincért kérdéseivel. A színpad környéki padok a jóízű beszélgetés hatására folyamatosan teltek meg, de akadtak olyanok is, akik csak meg-megálltak, hogy belehallgassanak az előadásba.
A borfesztivál további napjain Keresztes László és Herczeg Sándor tovább folytatja értekezését az isteni nedűről.
ÉR.