quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 07. 01. kedd
  -  Tihamér, Annamária
Makó

Zöldségfeldolgozó üzem nyílt Királyhegyesen

2015. április 16.


Korom András – Királyhegyes

– Korábban dolgoztam már a makói gumigyárban, takarítottam a királyhegyesi művelődési házban is, de amikor elkezdtem a tanfolyamot, nem volt munkám. Hogy erre jelentkezni lehet, a királyhegyesi lapban olvastam – mesélte Váli Zoltánné Engi Edit, azon öt asszony egyike, aki munkát kapott a királyhegyesi zöldségfeldolgozó üzemben. – Napi hat órában dolgozom itt, többek között paprika- és padlizsánkrémet készítek, illetve a kertet művelem havi bruttó 80 ezer forint a fizetésért.

A szegedi Tudásklaszter Nonprofit Kft. 16 millió forintos uniós támogatásával megvalósult királyhegyesi helyi termék feldolgozó üzemét és tradicionális értékek termelő iskoláját ma adták át hivatalosan. Itt készülnek a helyben termesztett zöldségekből részben saját recept alapján  egyébként Kanálka márkanéven csomagolt zöldségkrémek és gyümölcslekvárok.

Mint azt Kiss Mónika, a Tudásklaszter Nkft. ügyvezetője a ma délelőtti üzemnyitó sajtótájékoztatóján elmondta: 2013 májusában indították el a Tradicionális Értékek – Látható eredmények projektjüket, melyben negyven királyhegyesi és makói asszonynak indítottak tanfolyamot. Ennek végén a résztvevők kerti munkás és zöldség-gyümölcs feldolgozó OKJ-s végzettséget szereztek. Az új üzembe közülük pályáztak, s jelenleg öt helybéli asszonyt alkalmaznak az üzemben. Megszerzett ismereteiket a többiek az otthoni konyhakertjükben hasznosítják, akik az otthoni termények eladásával egészítheti ki a családi kasszát.

Az asszonyokat nem közmunkásként, hanem teljes 6 órás állásban foglalkoztatják.

Az a céljuk, hogy az üzem olyan piacképes termékeket állítson elő, mely önfenntartóvá teszi azt.  Így elsősorban helyben termesztett hagyma, fokhagymából, gyökérzöldségből készítenek mézes zeller chipset, hagymalekvárt vagy chutney-t dobtak a piacra. Ezeket elsősorban Budapesten értékesítik, de eljutottak már velük Bécsbe is.
A cég tervei között szerepel hasonló üzemhálózat kialakítása.

Megyeri Katalin Stefánia projektmenedzsere elmondta: az üzem és az oktatás céljára nem csak a Kiss utcai régi ingatlant vásárolták meg, de a szomszédos telkeket is, ahol fóliasátorban és szabad földön termelik az üzem nyersanyagaként szolgáló zöldségféléket.