quotescamera408D8217-1508-42F1-8C7C-9B81D4D48B57BF2C6754-57F9-416E-81DD-671EE8AD8D71DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D2DD13BF45-FD0E-4F5E-BCB8-EE0968EEB4D292333EC4-7DF2-4B9F-A7BF-114B75EE0347chevron_thin_rightchevron-downchevron-firstchevron-lastchevron-leftchevron-nextchevron-prevchevron-right582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FD582A3CB2-04DA-4E39-837D-58C0907011FDchevron-upA659D4DE-32ED-45A3-A6C5-A48FFE2B488D75140C12-4E5F-4759-9FD3-4300BCD98B0CB69DB86E-0DDE-4383-BD92-653067C2563303A7445C-E555-4556-9278-5815BF71C9AF16DD793C-5D61-45BF-AFAF-6DE315DB19D01A6A983E-3DA3-4A07-ACA8-60B780BA8F5Bsearch-bigD9E58768-0281-47D1-8191-45C7CE673AF893DB4080-7C8D-467D-8E27-6ECB71C8D144C6DE3A5E-B153-4D9B-9D7B-F226C80BCB9A1D118CCB-65D4-4236-8317-A87D534DDCA8001646AA-7655-4585-ADCC-738ED6F09280
2025. 06. 24. kedd
  -  Iván
Makó

Bűzkibocsátással gyanúsítják a makói aromagyárat

2014. december 05.


Korom András – Makó

– Rettenetes bűz önti el a környéket, ha a Givaudan felől fúj a szél. Hiába van becsukva az ablak, a borzalmas szag beszivárog a lakásba. Ilyenkor nem lehet kimenni a szabadba sem, sőt a büdös beleivódik a kiteregetett ruhákba is – panaszolta név nélkül az egyik Wesselényi utcai lakos. Többen azt mondták a Kiss Ernő és a Wekerle utcában is, hogy a gyomorforgató bűz miatt panaszkodtak már az előző városvezetésnél, ám attól semmilyen visszajelzést nem kaptak.
– Olyan a büdös, hogy valósággal rá lehet könyökölni. Én még bírom, de a gyerekeim ilyenkor – ha idehaza vannak és nem az iskolában – gyakran öklendeznek tőle. Biztos, hogy a gyárból jön, ugyanis máshonnét nem jöhet, és csak azóta érezzük, hogy az működni kezdett – mondta egy másik közelben élő.

A világ legnagyobb ízesítő- és illatanyag gyártója a svájci Givaudan makói gyárát 2012. októberében avatták fel. A 39 milliárdból felépült hatalmas üzem megnyitóján elhangzott, hogy több ország közül végül azért választották a makói helyszínt, mert termelésük egyik legfőbb alapanyaga a vöröshagyma, illetve jó feltételekkel kapták meg az autópálya közeli ipari parkban a területet. Az is elhangzott, hogy letelepedésükhöz a megfelelő élelmiszer-ipari munkaerő is a rendelkezésükre áll, s hogy a gyár dolgozóinak kétharmada makói, illetve a kistérségben élő lesz.

A gyár működése óta időnként jelentkező bűzről már a helyhatósági kampány idején is panaszkodtak az emberek, de ez téma volt a legutóbbi makói testületi ülésen is.
Dr. Hadik György (Fidesz-KDNP) települési képviselő a város környezeti állapotával kapcsolatos beszámoló kapcsán tette szóvá, hogy a Kiss Ernő, és Wesselényi utcán élőknek el kell szenvedniük azt a gyomorforgató, hányingert keltő bűzt, mely – talán – a Givaudantól  eredhet. Hozzátette: polgári kezdeményezés már történt, valaki rendszeresen felírja, mikor érződik a bűz.
– Akkor kellene gyártósorra kerülni a bűzkeltő anyagoknak, amikor a város felől fúj a szél vagy meg kellene magasítani az üzem kéményét vagy a szűrőn kellene változtatni – mondta a képviselő. Dr. Hadik György hozzátette: felmerült benne is, hogy van-e egészségkárosító határa a szagnak?
– A bűz pokollá teszi néhány embertársunk életét! – fogalmazott, s arra kérte, hogy Farkas Éva Erzsébet polgármestert, hogy tegyen lépéseket a annak megszüntetése érdekében. Makó polgármestere válaszként elmondta, decemberben tárgyalásokat kezdenek a cég ügyvezetőjével.

A mezőgazdasági bizottságon is szóba került az ügy, abban maradtak, hogy tájékoztatást kérnek ez ügyben az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőségtől, hogyan ellenőrzik a légszennyezettséget a gyár környékén. Kádár József bizottsági elnök a testületi ülésen azt mondta, hogy próbáltak makói zöldséget eladni a gyárnak, de annak az túl jó minőségű.

Zeitler Ádám képviselő (Jobbik) hozzászólásában megerősítette, hogy a panasz nem egyedüli. Azt mondta, hogy Givaudan bűzzel kapcsolatos problémáját nekik is jelezték. Véleménye szerint kevés, hogy a városban csak a Széchenyi tér 6. szám alatti működik légszennyezettség mérő, úgy gondolta, hogy a gyárnak kellene több ilyen állomást felállítania.

A testületi ülésen résztvevő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a makói-vásárhelyi térség országgyűlési képviselője is hozzászólt az ügyhöz. Hangsúlyozta, a Givaudan azért kapott kiemelt állami támogatást, hogy helyi terményeket dolgozzon fel.
– Érdemes lenne ideidézni a makói képviselő-testület elé a vállalkozás vezetőjét, hogy elmondja, mi teljesült mindabból amit vállaltak, milyen arányban foglalkoztatnak makói munkavállalókat és dolgoznak fel helyi terményeket. Ha van miért tűrni, akkor nyilván szívesebben teszik az emberek! Vásárhelyen is jobban eltűrik az állati fehérje feldolgozó szagát, tudván hogy ott jelentős számban helybéliek dolgoznak. A miniszter ugyanakkor hozzátette: megpróbálná, jobban bevonni a Givaudant a helyi társadalmi kötelezettségváltozásba, sport és kulturális egyesületek támogatásába  – Ha tudok segíteni, ebben szívesen állok a makói önkormányzat segítségére – mondta.

Farkas Éva Erzsébet polgármester közölte, információi szerint Givaudannál kevesebb makói dolgozik, többségük a térségből érkezik a gyárba.

Kerestük a bűzzel, a helyi termékek felhasználásával kapcsolatban a  Givaudan ügyvezetőjét, ám a gyár nyilvános telefonszámát napokon át hiába csörgettük, s lapzártánkig Karkas Mihály gyárigazgató sem válaszolt mobiltelefonja hangpostafiókján hagyott üzenetünkre.